Jaslice v objektivu kamere Mavrice Radomlje

Foto, kino in video klub Mavrica Radomlje, Sekcija Mengeš je pripravila božično-novoletno voščilnico v obliki krajšega videa, v katerem so rdeča nit jaslice. Video, posnetka sta iz arhiva, v prvem delu vsebuje pogovor z rezbarjema Milanom in Rozi Kosec iz Mengša, ki že vrsto let izdelujeta lesene unikatne jaslice, v drugem delu pa je prikazana predstava “Žive jaslice” iz Ligojne.

Jaslice rezbarjev Milana in Rozi Kosec

Milan Kosec je veselje do rezbarjenja dobil že kot otrok v osnovni šoli, navdih pa je dobil pri svojem stricu, ki je izdeloval jaslice. Rezbarjenju jaslic pa se je bolj intenzivno posvetil po upokojitvi leta 1992, kmalu zatem se mu je pridružila tudi njegova soproga Rozi. Milan pravi, da za izdelavo jaslic uporablja lipov les, ki ga da nažagati na plohe. Za samo izdelavo uporablja tesarsko in rezbarsko orodje. Kot boste videli v videu, iz njunih rok nastajajo res čudovite unikatne figurice za jaslice, ki krasijo marsikateri dom v času božično-novoletnih praznikov.

Žive jaslice v Ligojni

Kulturno umetniško društvo Ligojna že vrsto let pripravlja prireditev “Žive jaslice”, ki so postale prepoznavne, obiskane in nenazadnje nepogrešljiv del prazničnih decembrskih dni. Na ta veliki dogodek se vsa vas pripravlja skoraj celo leto, ko iščejo ideje za popestritev in spremembe, ki naredijo prireditev vsako leto drugačno in privlačno tudi za tiste, ki se jaslic udeležijo vsako leto. V videu si lahko ogledate žive jaslice posnete v zasneženi Ligojni pred leti.

Miha Ulčar; Foto: posnetek zaslona; Video: Mavrica Radomlje, VS Mengeš; Montaža: Toni Müller

Tagi