Godba Lukovica vkorakala v sedem naselij

Lukovica, Trojane, Blagovica, Krašnja, Gradišče, Rafolče in Prevoje so bile letos na seznamu sedmih naselij, katerih občani so za uvod v kresni večer prisluhnili Godbi Lukovica. Na predvečer dela prostega dneva, 1. maja, se Godba Lukovica tradicionalno odpravi na prvomajske nastope po dolini Črnega grabna. Svojo tradicijo so pričeli leta 1999 s prvim godbenim nastopom in jo nadaljevali tudi letos v sklopu prvomajskega praznovanja, ko je za njimi že 20. obletnica uspešnega delovanja.

»V naši dolini imamo nekoliko drugačno tradicijo, saj godbeniki že 30. aprila obiščemo različne kraje v naši občini. Imamo tri vsakoletne postojanke, in sicer začnemo v Lukovici, nato nas avtobus odpelje do Trojan, od koder se pomikamo po občini in nazadnje na Prevojah zaključimo svoj nastop,« razlaga trobentač Blaž Andrejka.

Trudijo se, da obiščejo različna naselja, ki jih je v dolini Črnega grabna skupno 66. Želja je, da se kraji ne ponavljajo in da jih slišijo občani in občanke iz različnih delov občine. Pri načrtovanju postojank sprejemajo tudi pobude vaščanov, ki jih običajno pričakajo v večjem številu, pripravijo pogostitev in se podružijo skupaj z godbeniki.

Kljub temu da jih prevaža avtobus, vkorakajo v naselja

V celoti jih ta dan sliši več kot 400 obiskovalcev. Na roke jim je šlo tudi vreme, saj so ušli dežju povsod razen v Krašnji. Pred trgovino niso mogli zaigrati, vendar so iznajdljivi krajani hitro poskrbeli za nadomestni prostor pod šotorom Pod Lipo, kar je bila zanimiva izkušnja. Z veseljem so jih pričakali tudi v Gradišču, ko jih je sredi kraja pričakal traktor z vozom polnim dobrot in se je zbralo večje število krajanov.

Popestritev tudi za tuje turiste

Na Trojanah jih vsako leto toplo sprejme direktor GP Trojane, pozitivno presenečenje pa so tudi za mimoidoče turiste. Večinoma so to gostje iz Avstrije in Nemčije, ki z velikim navdušenjem spremljajo njihov nastop.

V vsakem kraju zaigrajo šest pesmi iz njihovega večjega nabora, ob tem pa Andrejka še dodaja: »Zaigramo nekaj istih skladb, vendar v vsakem kraju prilagajamo repertoar trenutnemu navdihu in razpoloženju. Kljub temu, da se pripeljemo z avtobusom, vkorakamo v vsako vas in prikažemo kakšno figuro korakanja, ki predstavlja dodatno vizualno zanimivost. Tej aktivnosti v zadnjih letih posvečamo veliko pozornosti.«

Godba Lukovica je lani praznovala 20. obletnico svojega delovanja

Mladostna energija in nov zanos

Za njihovo formacijo, obrate in dosledno realizacijo figur skrbi sprevodnik Vili Gošte, prvič pa se je predstavil tudi mlad nadobuden dirigent Gregor Dermol. Slednji prihaja iz Štajerske in je s koledarskim letom nasledil Luko Einfalta, s katerim so sporazumno zaključili dolgoletno sodelovanje. To je bilo nadvse uspešno, saj godba pod njegovim vodstvom zelo napredovala.

»S prihodom dirigenta Gregorja je vzdušje v godbi še bolj pozitivno, kar se pozna v večjem zanosu na vajah in tudi na nastopih. Prvomajski nastopi so eni izmed najpomembnejših letnih nastopov, saj se med nami še poglobi timski duh preko neformalnega druženja. Čeprav smo lansko leto praznovali 20. obletnico svojega delovanja, se z navdušenjem podajamo v novo obdobje,« zaključuje Andrejka.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Arhiv Godbe Lukovica

 

Komentarji uporabnikov
Tagi