Gasilska maša in zlati jubilej Župnije Trzin

»Vsem gasilkam in gasilcem voščimo blagoslovljen praznik sv. Florijana! Vaša požrtvovalnost, srčnost in nenehna pripravljenost na pomoč v najtežjih trenutkih so pravi zgled vztrajnosti in predanosti ter krščanske ljubezni do bližnjega. Vsak dan tvegate svoja življenja, da bi zaščitili druge ter preprečili najhujše. Naj Bog na priprošnjo sv. Florijana blagoslovi vaše delo in vas varuje na vsakem koraku in ob vsakem pozivu. Bodite ponosni na to, da ste cvet naroda, da ste zgled številnim in da z dejanji uresničujete zapoved ljubezni – Ljubi svojega bližnjega kakor sam sebe,« je bilo v nedeljo, 5. maja 2024 slišati iz ust Ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Stanislava Zoreta ob Florjanovi nedelji, kjer je v Trzinski cerkvi svetega Florjana daroval sveto mašo za vse žive in pokojne gasilce. Čestital pa je tudi vsem farankam in faranom ki bivajo pod zvonom sv. Florijana, saj so skupaj praznovali tudi zlati jubilej Župnije Trzin, petdeset letnico župnije. 

Že ob deveti uri so se začeli zbirati gasilke in gasilci iz vseh okoliških gasilskih društev, nakazoval se je lep jasen dan. Tako so se pred novim gasilskim domom PGD Trzin zbrali praporščaki, veliko narodnih noš ter gasilk in gasilcev, ki so počastili svojega zavetnika sv. Florjana. S kočijo sta se pripeljala ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore ter župnik Župnije Trzin dr. Boštjan Guček, s seboj sta imela tudi relikviarij z relikvijami sv. Florijana. Pri gasilskem domu jih je pričakal tudi Homški župnik Tadej Ložar, ki je prišel čez polje skupaj z romarji iz Homca. Ob taktih Mengeške godbe je povorka krenila izpred gasilskega doma proti nekaj sto metrov oddaljene cerkve svetega Florjana. Tako sta spredaj nesli tablo PGD Trzin dve mladi gasilki, za njima so šli ministranti z križem Jezusa, sledila je Godba Mengeš, narodne noše, župniki z nadškofom, praporščaki ter mladi gasilci, gasilke in gasilci. Svete maše sta se udeležila tudi župan Občine Trzin Peter Ložar ter predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec.

Med sveto mašo, ki jo je daroval ob somaševanju trzinskega župnika dr. Boštjana Gučka in homškega župnika Tadeja Ložarja ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, so pesmi prepevali članice in člani cerkvenega župnijskega zbora Trzin, mengeška Godba pa je dopolnjevala slavje z cerkveno glasbo. Ob koncu svete maše je še ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore blagoslovil gasilce in relikviarij z relikvijami sv. Florijana, zatem pa so po končanju svete maše v povorki odšli nazaj do gasilskega doma, kjer je sledilo prijetno druženje z srečelovom ob zvokih ansambla Luke Razpotnika.

Župnijska cerkev svetega Florjana

Župnijska cerkev svetega Florjana stoji pod hribom Onger, v starem delu Trzina, imenovanim Pod Strano, na križišču nekdanjih glavnih cest, ki vodita proti gradu Jablje ter proti Loki, Mengšu in Grobljam. Postavljena je bila sredi 14. stoletja in doživela več predelav. Prvič so jo omenili v nekem seznamu s cerkvenimi dragocenostmi leta 1526. Valvasor jo omenja le kot podružnico mengeške župnije. Leta 1902 je dobila prvega stalnega duhovnika (duhovnija), a le do leta 1938. Od 1. januarja 1974 pa je samostojna župnija. V cerkvi so dela nekaterih najpomembnejših slovenskih umetnikov. Med cerkvenimi umetninami tako lahko najdemo dela iz znamenite ljubljanske kiparske delavnice, dela Franca Jelovška, Leopolda Layerja, Matija Koželja, obeh Matij Bradaškov (mlajšega in starejšega) in tudi Jožeta Plečnika. Franc Jelovšek je naslikal oltarno sliko v kapeli svetega Frančiška in oltarne antipendije, Jože Plečnik pa je s svojo šolo prestavil kip Matere Božje v kapelo svetega Frančiška in uredil misijonski križ. Liturgijo še danes sooblikujejo orgle Ivana Milavca iz začetka 20. stoletja. Cerkev svetega Florijana je vključena v trzinsko turistično pot.

Letos župnija Trzin praznuje 50 let. Slovesna razglasitev nove župnije v Trzinu je bila 1. januarja 1974 ob 9. uri dopoldne v trzinski cerkvi svetega Florjana. Za prvega župnijskega upravitelja je ljubljanska škofija tedaj imenovala Jožeta Tomšiča z Brezovice pri Ljubljani. Ta datum je uradni začetek župnije, ko je stopil v veljavo odlok oziroma Ustanovna listina. Sicer pa so se pobude in aktivnosti za samostojno župnijo porajale že mnogo let prej, saj so si Trzinci že dolgo želeli samostojno župnijo. Po birmi leta 1971 je trzinski ključar Andrej Kecelj škofa prosil, naj dodeli Trzinu duhovnika, ki ga takrat Trzinci niso imeli. Škof jim ga je obljubil, če bodo priskrbeli primerno stanovanje zanj. Istega leta so hkrati stekle priprave na gradnjo veroučne učilnice. Prvi župnik v Trzinu je postal Jože Tomšič, ki je imel v prvem obdobju največ dela z vpeljavo nove župnije in gradnjo župnišča, v naslednjih letih pa s precejšnjo obnovo cerkve, ki je sedaj lepo urejena. Vseskozi je v trzinski cerkveni okoliš spadala tudi Depala vas. Depalci so leta 1733 v cerkvi sv. Florijana prizidali levo stransko kapelo v čast sv. Frančišku Ksaveriju. Z železnico in razvojem Domžal, ko je tudi cerkev na Goričici postala domžalska župna cerkev, pa se je Depala vas vključila v domžalsko župnijo. Za Jožetom Tomšičem je v Trzinu bogoslužje opravljal Pavle Krt, doma iz Stranj, ki je župnijo vodil do leta 2007. Župnik Pavle je bil preprost, odprt in dober mož. Prav zato je bil še posebej priljubljen. Župnijo Trzin danes vodi župnik Boštjan Guček, rojen v Kranju, sicer pa prihaja iz Preddvora na Gorenjskem. Po končani gimnaziji se je vpisal na Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani. Najprej je dve leti kaplanoval v župniji Lj.-Sv. Križ, nato pa tri leta v Domžalah. Župnik v Trzinu je od avgusta 2007. Pri opravljanju dušnopastirske službe mu pomaga še duhovni pomočnik dr. Bogdan Dolenc s Četene Ravni nad Škofjo Loko.

Vse najboljše ob letu zlatega jubileja – 50 let Župnije Trzin ter vsem gasilcem za praznovanje godu svetega Florjana čestitke tudi iz naše strani.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi