Gasilci so se priporočili zavetniku sv. Florjanu

V domžalski cerkvi Marijinega vnebovzetja se gasilci iz Požarnega sektorja Domžale vsako leto s sveto mašo poklonijo svojemu zavetniku svetemu Florjanu, ki goduje 4. maja. Ob tem se spomnijo tudi vseh pokojnih gasilcev ter tudi vseh gasilcev, ki se vsakodnevno neutrudno žrtvujejo za pomoč bližnjemu.

Letošnja sveta maša v čast zavetniku gasilcev je v domžalski cerkvi potekala v soboto, 6. maja 2023. Gasilci PGD Stob – Depala vas, ki so letos organizirali slovesnost v čast sv. Florjanu, so se skupaj z gasilci PGD Domžale – mesto, PGD Študa, PGD Ihan in PGD Pšata zbrali pri sveti maši, ki jo je vodil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.  Po zboru na parkirišču pred cerkvijo, se je ešalon gasilcev podal proti cerkvi. Na čelu ešalona je bil kipec sv. Florijana, za njim so šli praporščaki, ostali gasilci v slavnostnih uniformah in gasilska mladina. Pred vhodom jih je počakal domžalski župnik, ki jim je izrekel dobrodošlico in jih povabil v cerkev.

V pridigi je župnik mag. Klemen Svetelj orisal življenje sv. Florjana in obenem njegove pokončne vrline primerjal z vrlinami gasilcev, kot je nesebična pomoč bližnjemu, žrtvujejo svoje življenje, da bi pomagali drugim: »Gasilci, ti hrabri, pogumni, pošteni, prijazni in velikodušni heroji. To je samo nekaj pridevnikov, s katerimi lahko opišemo te ljudi, ki so del naše skupnosti in na katere se lahko vedno zanesemo. Naj bo to požar na objektih, v naravi, reševanje ob prometnih nesrečah, pomoč pri naravnih katastrofah, pomoč pri prenosu oseb, čistilnih akcijah, pomoč pri reševanju iz vode, varovanju …, vedno prihitijo na pomoč in nesebično pomagajo sočloveku. Pogosto se zgodi, da pri tem ogrozijo tudi svoje življenje. Gasilci so res dejavni na številnih področjih, zato jih lahko še toliko bolj cenimo in smo jim hvaležni za njihovo pomoč.«

Sv. Florjan

V pogansko svetišče v Dioklecijanovo pregnanstvo je bil priveden sv. Florjan, ki je bil veteran rimske vojske in v mestu Cetiumu visoki državni uslužbenec. Priveden je bil, da bi pred vsemi daroval žrtev poganskim bogovom. Okrivljen je bil, ker je bil kristjan in ker je v Lauriacumu obiskoval kristjane ter jih bodril, naj vztrajajo v izgnanstvu. Pozvali so ga, naj se tudi sam odreče svojega krščanskega prepričanja. Florjan o tem ni hotel niti slišati, kaj šele preklicati svojo vero, zato so ga mučili in ga pretepli. Nazadnje so ga obsodili na smrt in ga z mlinskim kamnom okrog vratu vrgli v reko Enns, da je umrl kot mučenec. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato je bil ta dan izbran za njegov god. Telo, ki so ga pozneje našli je pokopala vdova z imenom Valerija. Mučenikovo telo je pokopano nedaleč od Lauriacuma, nad grobom je kasneje nastala slavna opatija St. Florjan. Čaščenje sv. Florjana je razširjeno po Avstriji, Bavarskem, tudi po naših krajih. Sv. Florjan je zavetnik proti požarom in poplavam ter gasilcev. V Dravski banovini so se gasilci imenovali tudi »vitezi svetega sv. Florjana«.

V teh dneh obeležujemo god sv. Florjana, kateremu se priporočamo za pomoč pri požarih in poplavah, hkrati pa je sv. Florijan tudi zavetnik gasilcev. Gasilci ga za svojega zavetnika častijo že od ustanovitve gasilskih društev na Slovenskem. Kipe, freske in slike s podobami sv. Florjana boste lahko našli na številnih gasilskih domovih, kapelicah in cerkvah. Njegova tipična upodobitev je rimski vojak v uniformi, ki z golido vode gasi gorečo vas. V domžalski dekaniji imamo cerkev sv. Florjana v Trzinu, ki je samo en dokaz več, kako so ljudje že od nekdaj prosili Boga, naj jih varuje pred ognjem in poplavami. Tudi dandanes se mu v Trzinu prvo nedeljo v maju priporočajo s procesijo z njegovimi relikvijami. V teh dneh se zato še posebej spomnimo nanj, pa tudi na vse tiste, ki nas kot njegovi poslanci varujejo in rešujejo ognja in poplav. Gasilci, naš zgled in navdih – ostanite hrabri in pogumni!

In kot bi rekli gasilci s svojim pozdravom: NA POMOČ! V SLUŽBI LJUDSTVA DAN IN NOČ!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi