Gasilci in gasilke obeležili svoj dan

Na dan, ko goduje zavetnik gasilcev, sv. Florijan, 4. maja, ki je obenem tudi mednarodni dan gasilcev, so v Krašnji v Cerkvi svetega Tomaža gasilci in gasilke prišli k jutranji sveti maši.

Najprej križ, nato prapor ter gasilci in gasilke ter duhovni pomočnik Gregor Luštrek so vstopili v cerkev in zasedli mesta v klopeh. Ker je bila maša namenjena pokojnim gasilcem in gasilkam ter Božjemu varstvu pri njihovem poslanstvu, je bilo sodelovanje gasilk in gasilcev pri sveti maši opazno že vnaprej. Najmlajši gasilci so ministrirali, starejši so brali berilo, mladinke pa prošnje, da je bilo jasno, za koga se daruje tokratna sveta maša.

Gregor Luštrek se je že na začetku svete maše zahvalil za nesebično pomoč gasilcev in gasilk, kjerkoli je potrebno. Nato je v nagovoru spregovoril o Brižinskih spomenikih, ki so najstarejši znani ohranjeni zapisi v slovenščini in najstarejši latinični zapis v katerem koli slovanskem jeziku, ter se nato navezal na tematiko gasilstva.

Tradicija je nujna, iz nje rastemo, ampak vedno znova se je treba truditi, da stavbe, oprema in odnosi med ljudmi služijo svojemu namenu. Tradicija je nekaj kar sedaj ustvarjamo in zgled nam je lahko sveti Florijan, ki je bil rimski vojak in je priznal, da je kristjan, s tem pa dal zgled ostalim, naj bodo trdni v veri.

Tudi gasilci in gasilke dajete zgled, saj ko se lotite reševanja, se ne sprašujete, ali me mogoče potrebujejo doma, otroci, sorodniki ali kje drugje, ampak odhitite na pomoč. Danes smo slišali, da so bili oblečeni v bela oblačila, tudi vi ste v uniformah, sicer druge barve, vendar znotraj uniforme sledite klicu družbe in okolja. Ste služba, na katero se lahko zanesemo, ko potrebujemo pomoč, in to ne le v nesrečah. Pri prošnjah smo priporočili gasilce in gasilke, naj jih njihov zavetnik sveti Florijan varuje pri njihovem delu ter za vse pokojne gasilke in gasilce, ki so delali za skupni blagor.

Po sveti maši smo se skupaj z duhovnim pomočnikom odpravili v gasilski dom, kjer smo druženje nadaljevali ob sproščenem klepetu.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi