Farno žegnanje v domžalski župniji

Na Rožnovensko nedeljo, 4. oktobra 2020, smo v domžalski župniji obhajali farno žegnanje. Domžalska župnijska cerkev je bila sicer posvečena 21. avgusta 1898, ker pa je teden prej praznik župnijske zavetnice – Marijinega vnebovzetja, obhajamo žegnanjsko nedeljo prvo nedeljo v oktobru, ker je bil 1. oktobra 1978 posvečen sedanji daritveni oltar. Na žegnanje je star običaj, da povabimo sorodnike in znance in se z njimi srečamo. Letos je zaradi priporočil NIJZ ta običaj bil precej okrnjen. V prihodnje pa naj ta običaj v našem mestu ne zamre.

Domžalski pritrkovalci so iz zvonov izvabljali slovesne melodije, ki so vernike vabile na slovesnost žegnanjske nedelje. Tudi jutranja mavrica, ki se je raztezala čez nebo, je dala prazniku posebno čarobnost Božje bližine. Da je bilo kar se da slavnostno, so poskrbeli pevke in pevci Župnijskega pevskega zbora pod vodstvom Ksenije Kozjek ter ob spremljavi orglarja Janeza Kozjeka.

V uvodu jutranje svete maše je domžalski župnik mag. Klemen Svetelj dejal, da je prva nedelja v oktobru za domžalsko župnijo žegnanjska nedelja, ko se spominjamo posvetitve sedanjega daritvenega oltarja. Ta dan se s slovesnimi svetimi mašami želimo zahvaliti Bogu za vse milosti, ki jih prejemamo po daritvah svete maše na oltarju naše cerkve. Hkrati je žegnanjska nedelja tudi priložnost, da se družine zberejo skupaj. Naj bo to lepo praznovanje naše župnije in naših družin ter veselje nad prisotnostjo Boga med nami!

Beseda cerkev ima za verujoče dva pomena. Na eni strani pomeni občestvo kristjanov, na drugi strani pa pomeni stavbo ali prostor, v kateri se kristjani zbiramo. Kristjani smo v Božje kraljestvo priobčeni s krstom in okrepljeni z zakramenti, ki nam jih podeljuje duhovnik, hodimo pa vsak po svojih življenjskih poteh. Zbiramo pa se v zgradbi, ki jo prav tako posveti škof, preden se začne uporabljati za bogoslužje. Posvetitve cerkve se vsako leto spominjamo na žegnanjsko nedeljo in se zahvaljujemo za stalno Božjo navzočnost in vse zakramente in milosti, ki nas združujejo in krepijo v Ljubezni in utrjujejo našo vero v Kristusu.

Na današnjo nedeljo obeležujemo tudi god svetega Frančiška Asiškega.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi