Dvig zastave v Slamnikarskem parku

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale, Združenja Sever in Območno združenje slovenskih častnikov Domžale so v torek zvečer, 26. decembra 2023, ob pomniku braniteljev slovenske samostojnosti v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale slavnostno dvignili slovensko zastavo ter s tem počastili dan samostojnosti in enotnosti.

Veterani so v spremstvu praporščakov prinesli zastavo od paviljona do spomenika ter jo slavnostno dvignili. Ob dvigu zastave je bila v delni zasedbi prisotna tudi častna enota OZSČ Domžale, ki je s častno stražo ob prisotnosti praporov počastila dvig slovenske zastave. Poveljeval jim je Milan Narat, upokojeni major Slovenske vojske.

Slavnostni govornik, predsednik Pokrajinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Janez Gregorič, je najprej zbrane pozdravil, nato pa v govoru poudaril pomen osamosvojitve in kako so že pred stoletjem potekala prizadevanja po samostojni Sloveniji. Poudaril je tudi, kako je potekalo razoroževanje teritorialne obrambe v tistih časih pred osamosvojitvijo, pa do današnjih dni, ko bi lahko bili bolj enotni, pa na žalost nismo.

Izrečene besede imajo globok pomen. »Nekdanji pripadniki Teritorialne obrambe, ki smo pred 33-timi leti skupaj s policisti sodelovali v spopadih in razoroževanju nekdanje jugoslovanske armade, smo za novo domovino tvegali svoja življenja. Življenja za samostojnost, za lastno domovino po kateri so naši predniki hrepeneli več kot tisoč let. Nismo razočarani nad tem, v kar smo pred 33-timi leti verjeli in tudi storili. Ponosni smo na tedanje čase, ko je bila prisotna enotnost in skupna vera v zadani si cilj. Razočarani smo nad politiko, ki je v vseh letih samostojnosti naredila iz države vse drugo, kot pa nam je bilo takrat obljubljeno. Obljube, ki so jih dajali tedaj so se razblinile kot milni mehurčki, veliko pa so krivi volilci, ki vedno znova nasedejo novim obrazom, ki nas še dodatno peljejo po slabši poti«, je dejal Janez Gregorič.

V upanju, da pa vendarle pridejo boljši časi, so se skupaj podali na božično-novoletni koncert Godbe Domžale v Športno dvorano Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi