Doživite skrivnost božične zgodbe

Na Slovenskem je praznovanje božiča globoko zakoreninjeno v ljudski vernosti. Tradicionalno se na prvi sveti večer po cerkvah, hišah in ponekod celo na javnih krajih postavljajo jaslice, ki so včasih na vso moč podobne resničnim okoliščinam Kristusovega rojstva. Jaslice z novorojenim detetom predstavljajo simbol luči in upanja. Velikokrat pa naše jaslice vsebujejo tudi kakšne slovenske motive. Ne vemo natančno, kdaj so jaslice začeli postavljati po cerkvah in hišah. Eno pa je gotovo, da imajo svoj izvor v božični skrivnosti in da so se nam tako priljubile, da brez njih ni tega praznika. Marsikje pa na sveti večer pripravijo žive jaslice s katerimi igrano ponazarjajo božično zgodbo.

V Domžalah so v preteklih letih petkrat uprizorili žive jaslice. Iz arhiva smo potegnili video uprizoritve živih jaslic iz decembra leta 2011. Takrat so pred polnočnico žive jaslice pripravili že tretjič, prvič pa na parkirišču pod cerkvijo Marijinega vnebovzetja. Prvi dve predstavi sta bili uprizorjeni pred Marijino kapelico na domžalski Goričici. Pri tretjih živih jaslicah pa je glavno dogajanje potekalo na parkirišču in hribu pred domžalsko cerkvijo, kjer so postavili pravo vas. V božični zgodbi je sodelovalo 37 sodelujočih odraslih in otrok, ki so igrali pastirje, razne rokodelce ter druge svetopisemske osebe. Predstavo je režiral Tomaž Usenik. Glavne vloge pa so odigrali: Janez Cimperman (Jožef), Aleksandra Brojan (Marija) in nekaj mesečna Brina Brojan (Jezušček). V igri so sodelovale tudi ovce, koze, kokoši in osliček, pripravilo se je pravo kmečko vas in kovaško delavnico, kjer se je grelo in kovalo vroče železo, po hribu pa so pastirje greli prižgani ognji. Dogodek je bil osvetljen in pospremljen z glasbo ter pripovedjo svetopisemske zgodbe Jezusovega rojstva.

Mnogi dogodki povzročijo vznemirjenje v naših srcih, najbolj pa tisti, ki prinašajo globoka sporočila tradicionalno uprizorjenih živih jaslic. Domžalske žive jaslice zajemajo namreč vse od dne, ko je Angel Gospodov oznanil Mariji, da bo spočela od svetega Duha, popisa prebivalstva, ob poznani božični zgodbi Marije in Jožefa, ki sta zaman iskala primerno prenočišče, nazadnje pa je nad Goričico kaj kmalu zažarela zvezda, ki je naznanila rojstvo novega upanja in k hlevčku, ki je dalo zavetje sveti družini, razen pastircev privabila tudi ostale nastopajoče. V prekrasnem zimskem večeru so prizadevni članice in člani, sami prostovoljci, pripravili zares lepo uprizoritev božične zgodbe. Posebnost živih jaslic so seveda žive živali, ki nastopajo v božični zgodbi. Vse prireditve živih jaslic si je prišlo vedno ogledat veliko ljudi.

Zahvala tudi Tomažu Useniku, takratnemu župniku Janezu Šimencu in kaplanu Tomu Česnu in vsem, ki ste se odzvali njihovemu vabilu in sodelovali pri izvedbi živih jaslic. Mnogo je bilo storjenega, da je bilo božično praznovanje lepo. Naj vsakogar, ki je vanj prispeval svoj delež, vse leto spremlja Božji blagoslov.

Tudi ekipa Domžalca vam želi ob spremljanju živih jaslic vesele božične praznike, obilo Božjega blagoslova in notranjega miru, veselja ob rojstvu Jezusa in vse dobro v novem letu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi