Domžalski gasilci so se poklonili sv. Florjanu

4. maja goduje sveti Florjan in takrat praznujemo mednarodni dan gasilcev. Sveti Florjan je zavetnik pred vodo in ognjem. Z velikim zaupanjem mu izročamo naše domove, da bodo varni pred vodo in ognjem, izročimo pa mu tudi sami sebe, da bomo varni pred večnim ognjem in vodo, ki predstavlja večno smrt. Priporočimo pa tudi tiste, ki še posebej ob nesrečah požrtvovalno priskočijo ljudem na pomoč. To so naši gasilci in gasilke.

V domžalski cerkvi Marijinega vnebovzetja so se v soboto, 7. maja 2022, gasilci PGD Domžale – mesto, PGD Stob – Depala vas, PGD Študa, udeležili svete maše v čast svetemu Florjanu in vsem pokojnim gasilkam in gasilcem, ki jo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj. Slovesnost so letos pripravili gasilci PGD Domžale – mesto. Ob pozdravnem nagovoru župnika pred cerkvijo, so se gasilke in gasilci v ešalonu, na čelu katerega je bil gasilec s kipom svetega Florjana in praporščaka, podali v cerkev, kjer so prisostvovali pri sveti maši. Ešalonu je poveljeval Matjaž Korošec.

V uvodu je zbrane pozdravila Sonja Orešek iz PGD Domžale-Mesto, ki je v svojem govoru dejala: »Pri tej sveti maši se spominjamo vseh, ki so prestopili v vrste gasilcev, katerih prava vrednota je človekoljubnost in pomagati človeku v stiski. Gasilci smo v tem času skovali izredno prijateljstvo in samo od pravih prijateljih lahko pričakuješ pomoč, ko jo najbolj potrebuješ. Poleg vsega gasilci gojimo tudi družabnost, kulturna srečanja, človekoljubne dejavnosti, tekmovanja ter posebej skrb za vzgojo mladega kadra … Danes se spominjamo godu našega zavetnika svetega Florjana. Sveto mašo darujemo na čast sv. Florjanu za vse žive in pokojne gasilce ter v zahvalo za varstvo pred ognjem.«

»Življenje v nas poživljata vera in sveta maša, pri kateri smo se danes zbrali. Zato ob tej priliki prosimo svetega Florjana, majniško kraljico božjo mati Marijo in vsemogočnega Boga, naj nas varuje vsega hudega in nas še naprej podpira pri vašem prizadevanju za vse dobro in pomoč soljudem. Minilo je že več kot sto let, odkar so številni požari spodbudili vaščane, da so se organizirali proti rdečemu petelinu in drugim naravnim nesrečam,« je v pridigi dejal župnik mag. Klemen Svetelj, ki je ob koncu vse tudi blagoslovil in pokropil z žegnano vodo.

Danes ta poklic ni več zgolj delo z vodo, gašenje požarov, ampak zahteva visoko usposobljenost, saj se je z razvojem razširila tudi uporaba mnogih naprav, snovi in tehnologij, ki sicer človeku pomagajo, lahko pa so mu tudi v nesrečo. Pri slednjih neljubih dogodkih je potrebno dodatno znanje, delovne izkušnje in trdno zdravje. Gasilci so del družine, ki šteje v Sloveniji blizu 150.000 članov, več kot 50.000 pa jih kot operativni prostovoljni gasilci sodeluje na intervencijah v svojih društvih po celi Sloveniji. Za vse to si naši gasilci in gasilke prizadevajo in dosegajo lepe rezultate, zato smo nanje upravičeno ponosni. So formacija, ki se je sposobna mobilizirati hitreje kot katerakoli druga sila v sistemu zaščite in reševanja, vse to z namenom pomoči naši državi in našim sodržavljanom. Naj jih pri njihovem odgovornem delu spremlja Božja milost, priprošnja sv. Florijana in čim več zdrave pameti, da bodo uspešno lajšali težave in trpljenja ob raznih nesrečah. Bodimo ponosni na vse delo in trud, na litre prelitega znoja, ki jih vlagajo v izobraževanja in treninge, da so kar najbolje pripravljeni za vsa posredovanja, kot seveda tudi za vse tekmovalne uspehe, ki jih je kar nekaj tudi v mednarodni konkurenci.

Domovina svetega Florjana, še danes enega najbolj priljubljenih »ljudskih« svetnikov, zavetnika proti požarom in povodnjim ter enega izmed štirinajstih priprošnjikov v sili, naj bi bila rimska provinca Norik, ki se je raztezala na ozemlju današnje Gornje Avstrije. Veliko je legend, ki opisujejo njegovo življenje, zgodovinski podatki pa so bolj skromni. Vemo le, da se je rodil v tretjem stoletju, po vsej verjetnosti v vasi Zeiselmauer blizu Dunaja. Bil je krščen in krščansko vzgojen. Kot častnik rimske vojske je dosegel pomemben položaj, saj je postal vodja pisarne cesarskega namestnika v Lauriaku (vzhodno od Linza). V času Dioklecijanovega preganjanja so tudi v tem mestu zaprli štirideset kristjanov. Florijan jim je želel pomagati, načrtoval je njihov pobeg iz ječe, pa so pri tem prijeli še njega in ga pripeljali pred namestnika Akvilina. Florijan je takoj priznal, da je kristjan in ni popustil prigovarjanju in grožnjam. Po mučenju so mu na vrat navezali težak kamen in ga vrgli v reko Enns.

Ob godu svetega Florjana, zavetnika zoper ogenj in druge naravne nesreče, voščimo vsem gasilcem in gasilkam blagoslova pri njihovem nesebičnem delu in izrekamo hvaležnost, da so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč sočloveku v stiski. Sveti Florjan, prosi za nas!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi