Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

Največji etnološki festival v Sloveniji

Z današnjim dnem odpiramo vrata največjega etnološkega festivala v Sloveniji.  Tridnevno festivalsko dogajanje v okviru 51. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku je v petek, 6. septembra 2024, na Glavnem trgu že tradicionalno odprl župan Občine Kamnik Matej Slapar, zbrane na osrednjem prireditvenem prostoru pa je nagovoril tudi Luka Svetec, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik, ki skupaj z Občino Kamnik vsako leto pripravlja nepozabne dneve kulture, oblačilne dediščine, ljudskega petja in običajev, šeg in navad. Letošnje festivalsko geslo »Ne vrag, le sosed bo mejak«, je povzeto iz slovenske himne, ki odpira vrata sodelovanju in povezovanju med različnimi kulturami, organizatorji pa se, tako kot vsako leto, trudimo, da bi s prireditvijo poudarili pomen tako imenovane narodne noše, njeno vlogo pri razvoju narodne identitete ter razvoju kulture in slovenske nacionalne zavesti.

»Drage Kamničanke in Kamničani, dragi obiskovalci, prav lepo pozdravljeni na 51. Dnevih narodni noš in oblačilne dediščine, dogodku, ki nam Kamničanom pomeni veliko več kot le festival. To je čas, ko se vračamo k svojim koreninam, ko oživljamo tradicijo, in s ponosom nosimo zgodbe naših prednikov, ki jih prepletamo s sodobnim časom. Za izvedbo tega izjemnega festivala je potrebno veliko truda in usklajevanja, zato se na tem mestu iskreno zahvaljujem vsem sodelavcem, prostovoljcem in prijateljem, partnerjem, ki so s svojim delom omogočili, da danes skupaj praznujemo našo dediščino. Brez vaše predanosti ta dogodek ne bi bil to, kar je, veličasten praznik naše kulturne zgodovine. Vabim vas, da z nami preživite cel konec tedna, saj smo pripravili pester in bogat program, ki bo navdušil vse generacije. Poleg glavnega odra, kjer vas čakajo številni nastopi, vas vabim, da obiščete stojnice na Šutni in Maistrovi ulici, prav posebej vas vabim še na Glavni trg, kjer smo letos še bolj festivalsko obarvali ponudbo hrane. Preprosto se boste morali ustaviti in uživati v dobrotah. In ne pozabite, za vse mlade in mlade po srcu je na Frančiškanskem trgu še lunapark, ki prinaša obilico zabave. Naj se praznovanje začne, uživajte, sprostite se, spoznajte našo dediščino in skupaj z nami ustvarite nove spomine! Hvala vam in želim vam čudovit festivalski vikend,« je ob odprtju poudaril direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik Luka Svetec.

Župan Matej Slapar pa je Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine odprl z mislijo na to, da oblačilna dediščina predstavlja pomemben del narodove identitete in nas razlikuje od ostalih in da nas način oblačenja naših prednikov v svetovnem merilu dela edinstvene: »Spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani, drage obiskovalke in obiskovalci, lepo pozdravljeni in dobrodošli v Kamniku, v kar 795 let starem mestnem jedru. V veselje, ponos in čast mi je, da smo po letu premora, ko je našo občino doletela velika naravna nesreča, in da smo skupaj kljub nepojmljivim razsežnostim večji del težav že odpravili, dočakali Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine že enainpetdesetič. Gre za edinstven festival, ki ga ni v Sloveniji niti daleč naokoli. V treh dneh bomo na tem odru prikazali različne šege, navade, različne plese in običaje ter raznovrstno glasbeno zgodovino, ki je v naših koncih res bogata. V nedeljo bo festival s povorko dosegel vrhunec, saj se bo skozi Kamnik sprehodilo več kot tisoč petsto narodnih noš, z začetkom ob 15. uri. Gre za prikaz pestrosti noš in različne oblačilne dediščine, ki jo naš narod ima. Hvaležen sem vsem, ki narodne noše negujete kot ponos slovenstva, in to izročilo prenašate iz roda v rod, tudi na naše najmlajše, ki so naš potencial, naša prihodnost. To je praznik vse Slovenije, hvala da ste danes z nami, hkrati pa vas še enkrat povabim na veličastno nedeljsko povorko, kjer nas bodo povezale pisane barve različnih noš in oblačil in se bomo prepustili druženju.«

Sledil je promenadni nastop Mestne godbe Kamnik, ob tem pa so se jim pod odrom pridružile njihove redne spremljevalke članice Društva kamniških mažoretk Veronika. Mestna godba Kamnik je lani zaznamovala kar dva viso­ka jubileja 175. obletnico prve omembe godbeništva na Kamniškem in 125-letnico Mestnega godbeniškega društva. Društvo kamniških mažoretk Veronika pa že več kot 28 let uspešno predstavlja pomemben del dolgoletne kultur­ne tradicije mesta Kamnik.

Po srednjeveškem mestnem jedru je zadonela ljudska glasba pevk Predic iz Kamnika. Kot so predice nekoč predle predivo, tako zdaj naše Ljudske pevke Predice predejo ljubezen do petja in starih ljudskih pesmi. V letih od ustanovitve pa do danes so imele številne nastope v domači občini in drugje po Sloveniji, pa tudi v tujini. Izdale so tri zgoščenke in posnele videospot na Zapricah.

Zaplesala nam je nepozabna domača Folklorna skupina Kamnik, ki deluje že več kot 50 let – si­cer pod različnimi imeni, vendar se delovanje ni preki­nilo. Nastopajo na številnih kulturnih prireditvah doma in v tujini ter poskušajo prenašati izročilo preteklosti, pred­vsem plese, ki so se plesali na Kamniškem in v njegovi širši okolici. Kostumi so podobni gorenjski noši, vendar s podrobnostmi, ki so drugačne.

Po spretnem vrtenju na odru pa smo prisluhnili glasbi Harmonikarjev Društva Mihaelov sejem Mengeš, ki ga sestavljajo nekdanji učenci prof. Pavla Kosca. Njihov program je zelo pester, v največji meri pa ga sestavljajo narodno-zabavne skladbe in tudi skladbe iz zvrsti klasike, zabavne ter filmske glasbe.

Za pravi narodno-zabavni večer so v nadaljevanju večera poskrbeli še Prifarski muzikantje, ki s pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa jih – ne glede na to, da zaigrajo skoraj vse, kar jim pride pod prste – uvrščajo med najboljše etno glasbene skupine na Slovenskem.

Za zaključek večera pa smo prisluhnili še ansamblu Veseli svatje. Ansambel sestavlja pet fantov in prikupno dekle, ki sliši na ime Anita, so si zadali en sam cilj – s kvalitetnim izvajanjem in ljubeznijo do slovenske narodno-zabavne in zabavne glasbe, predvsem pa s svojo energijo in iskrenim odnosom ljudi razveseliti in osvojiti ter osrečiti srca vseh, ki jim glasba pomeni razvedrilo.

Glas harmonike je donel po vsem Kamniku, ki bo za tri dni oživel s prazničnim vzdušjem in, kjer se bo nekaj desettisočglavemu občinstvu na nedeljski povorki predstavilo več kot 1.500 udeležencev, oblečenih v narodne noše, iz Slovenije ter tujine. Ulice bodo polne glasbe, pesmi in plesa in sejma domače obrti, zato vljudno vabljeni, da se nam pridružite v Kamniku in si ogledate bogat ter raznolik program največjega etnološkega festivala v Sloveniji.

Tradicionalna povorka narodnih noš

Edinstvenost festivala Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine je izpostavljanje oblačilne dediščine in vrhunec vsakoletne prireditve predstavlja tradicionalna povorka domačih in tujih narodnih noš.

O letošnjem pomenu povorke je spregovoril vodja območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Kamniku in glavni moderator na letošnjem festivalu Tone Ftičar: »V letošnji povorki, ki se je bo udeležilo več kot tisoč petsto udeleženk in udeležencev, bodo predstavljene tako slovenske narodne noše kot tiste, ki jim letos namenjamo poudarek v zvezi z izbranim sloganom, povzetim po verzih iz slovenske Zdravljice ‘Ne vrag, le sosed bo mejak’. Predstavili se bodo nadaljevalci in ohranjevalci oblačilne dediščine ljudskega izročila iz obrobnih predelov Slovenije, in pa tako imenovanih manjšinskih etničnih skupnosti, ki živijo in delujejo v Sloveniji. Ne bodo pa edini, kajti štiri skupine v povorki bodo iz zamejstva in tujine. Prednike naših rojakov iz Goriško-Furlanskega območja, Tržaškega Krasa, iz Severne Makedonije, prav iz Skopja, in pa s Slovaške. Izpostavili bomo dragoceno medkulturno sodelovanje, ohranjanje različnih vrst dediščine in spoštovanje, kar so nam ohranili in zapustili naši predniki, ne glede na to, kje se nahajamo, od kod prihajamo, kakšne so naše korenine. Sedanjost, ki jo živimo, moramo deliti v medsebojnem sodelovanju in navduševanju, bogatenju. Kar ohranjamo iz preteklosti, naj se to nadaljuje tudi v naših časih, in verjamem, da bomo z letošnjo prireditvijo ne samo poudarili, ampak tudi dosegli takšen namen.«

Vljudno vas vabimo na tradicionalno nedeljsko povorko v okviru 51. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. V nedeljo, 8. septembra, se bo ob 15. uri skozi mesto Kamnik sprehodilo okoli 2.000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg.

Tradicionalno povorko si bo kot slavnostni gost in govornik osrednje prireditve ogledal predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič, ki se bo skupaj z županom Matejem Slaparjem sprehodil od Rojstne hiše Rudolfa Maistra Kamnik do Glavnega trga, kjer bo tudi nagovoril zbrane obiskovalke in obiskovalce.

Več lahko spremljate na spletni povezavi www.narodnenose.si.

Sobota, 7. september

  • 10.00 – Godba Tuhinjske doline
  • 11.00 – Tamburaška skupina Bisernica Veterani
  • 12.00 – Domžalski rogisti
  • 15.00 – Šola harmonike Cirila Spruka
  • 16.00 – Koncert skupine Beneški fantje
  • 17.30 – Koncert skupine Vruja
  • 19.00 – FOLKLORNI VEČER:
    ………….Akademska folklorna skupina Tine Rožanc
    ………….Folklorna skupina KD Brdo Kranj (Srbski plesi)
    ………….Folklorna skupina Lucinico (Italija)
  • 21.00 – Ansambel Roka Žlindre

Nedelja, 8. september

  • 10.00 –  Koncert godbe pobratenega mesta Stadkapelle Trofaiach
  • 11.00 –  Glasbeno plesni koncert skupine Suha Špaga
  • 12.00 –  Folklorni nastopi v sodelovanju s festivalom Od Celja do Žalca: Severna Makedonija – KUD Kočo Racin iz Skopja, Slovaška – Folklórny súbor Skaličan iz Skalice.
  • 15.00 –  TRADICIONALNA POVORKA NARODNIH NOŠ. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič.
  • 16.30 –  Koncerti kamniških narodno zabavnih ansamblov: Manca Poljanšek, skupina Joker, skupina Šus, skupina Tačke.

Nina Irt; Foto: Miro Hrkalović, arhiv ZTŠK

Tagi