Cvetoči Arboretum popestrili starodobni lepotci

Razstava spomladanskega cvetja in tulipanov v Arboretumu je tradicionalno zaznamovana z vrvežem in pisano paleto barv. Tulipani imajo prav posebno mesto v parku, saj obiskovalce privabljajo vsako leto, že več kot trideset let. Tudi letos je na ogled čez 2 milijona tulipanov, ki so posajeni na travniku ob drevoredu, ob na novo tlakovani poti med vhodom in pristavo, tam so tudi z imeni označene sorte tulipanov, na velikih kombiniranih gredah pred pristavo in v bolj senčnem Zgornjem angleške parku, kjer bodo cveteli najdlje. Letošnja dolga hladna in suha pomlad je poskrbela, da so se narcise in tulipani skoraj hkrati razcveteli v drugi polovici aprila, tako je sedaj ob prvomajskih praznikih vse v najlepšem razcvetu. Seveda pa je v tem času tudi veličasten razcvet japonskih češenj, tudi sleči so začeli cveteti …

In ob vsej tej razcveteni lepoti, je v soboto, 30. aprila 2022, potekala 18. tradicionalna razstava Kluba starodobnih vozil Soteska, na kateri so bila razstavljena starodobna vozila, ki popestrila ogled parka velikemu številu obiskovalcev iz Slovenije in tudi drugih evropskih držav, saj je bilo na parkirišču možno videti številne avtobuse in avtomobile s tujimi registrskimi številkami.

Ko svojo pločevino postavi na ogled človekov najboljši štirikolesni prijatelj, ni kar tako. Še posebej, če so to starodobniki, ki jih v Arboretumu Volčji Potok redko vidimo v takšnem številu, ki so jih na ogled postavili v Spodnjem angleškem parku. V lepem sončnem vremenu se je bohotilo kar 87 starodobnikov, ki so bili proizvedeni v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, posamezna vozila pa še prej, pred in takoj po 2. svetovni vojni. Svoja starodobna vozila so predstavljali tudi povabljeni gostje iz Avstrije, Nemčije, Bolgarije, Lihtenštajna in Italije, kjer ima Klub starodobnih vozil Soteska svoje člane.

Vsako leto zadnjo soboto v mesecu aprilu organizirajo mednarodno srečanje starodobnikov, ki se ga udeleži preko 100 vozil. Klub starodobnih vozil Soteska iz Šentjakoba povezuje okrog 300 slovenskih in tujih ljubiteljev starodobnih motornih vozil, motornih koles, gospodarskih vozil, traktorjev in stare kmetijske tehnike. Društvo letos praznuje svojo 20-letnico obstoja.

V čudovitem sončnem vremenu so člani Kluba starodobnih vozil Soteska s svojo razstavo starodobnikov počastili tudi častitljivi jubilej Arboretuma Volčji Potok, ki letos obeležuje že 101. leto, odkar je bilo posajeno prvo drevo in bila postavljena zasnova arboretuma.

Za naš portal je Frenk Udovč iz Kluba starodobnih vozil Soteska povedal, da v primerjavi s starostjo razstavljenih vozil dvajset let društva sicer ne izgleda neka posebno častitljiva starost, vendar lahko ugotovimo, da je društvo v tem času naredilo veliko in pomembno delo pri ohranjanju tehnične kulture. In kar je najpomembneje, energije jim še ni zmanjkalo, novih idej tudi ne in v malo bolj predvidljivih časih bodo znova izvedli mednarodne razstave starodobnih vozil. Sam vozi mercedesa narejenega pred drugo svetovno vojno.

Društvo se zahvaljuje vsem sodelujočim lastnikom starodobnih vozil, sponzorjem in Arboretumu Volčji Potok za to izredno dragoceno razstavo, ki je potekala ravno v najlepšem razcvetu parka in ob tolikih obiskovalcih, ki bodo fotografije ponesli po svetu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi