Butara velikanka že krasi Goričico, pred vrati je velika noč

Tudi letos smo odrasli katoliški skavti iz Domžal združili moči in zavihali rokave ter naredili butaro velikanko, ki že stoji pred domžalsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja na Goričici in naznanja, da se bliža cvetna nedelja in velikonočni prazniki.

Butaro smo izdelali v petek, 8. aprila 2022, v popoldanskih urah in jo zvečer postavili, saj je pred vrati že cvetna nedelja. Cvetna nedelja je ena najlepših nedelj v letu, saj ima veliko sporočilno moč in čudovito zunanjost. Na ta dan je lepo opazovati kristjane, ki se pražnje oblečeni in ozaljšani z butaricami zbirajo pri maši in blagoslovu butaric.

Že od leta 2002 odrasli domžalski skavti izdelujemo butaro velikanko, ki jo nato postavimo pred domžalsko cerkvijo na Goričici. Po tradiciji se v petek popoldan pred cvetno nedeljo zberemo na domačiji Pr` Mirt pri Petru in Urši Pavli, kjer začne s pridnim delom naših rok nastajati lepotica iz zelenja. Se pa priprave za izdelavo butare začnejo že teden dni prej, saj je treba nabrati leskove veje, bršljan, oljčne veje, vresje in pušpan, ciprese, brin, vrbove šibe za krono … iz katerega nato izdelamo butaro.

Najprej smo osmukali bršljanove vejice, vrvica je bila že navita na palčke in veselo delo se je pričelo. Smrekovo deblo je bilo letos novo, zato tudi malo težje, na njem pa smo naredili košati vrh z leskovih, brinovih in oljčnih vej ter vse skupaj močno povezali z žico. Sledilo je povijanje plasti brinjevih vejic, zatem pa plasti bršljana in lepo cvetočega vresja. Bršljan, cipresa in vresje si je sledilo v določenih razmakih in kar hitro smo bili pri koncu debla. Spletli smo še krono iz mladih cipresovih vej. Nanjo pa ob koncu dodali tribarvni trak. In štirinajst metrov dolga lepotica je bila pripravljena na transport do domžalske cerkve. Peter je pripravil kajle, butaro smo naložili na voz ter jo odpeljali do kake pol kilometra oddaljene cerkve, kjer smo jo postavili pokonci in pritrdili z lesenimi kajlami. Letos je bilo samo zelenja za devet metrov, skupaj pa butara v višino meri 14 metrov.

Skratka, butara velikanka na Goričici že naznanja, da so velikonočni prazniki pred vrati ter vabi vse na praznik cvetne nedelje, kjer bomo z cvetjem in zelenjem počastili prihod Jezusa v Jeruzalem. Cvetna nedelja je namreč praznična. Takrat so Gospoda pozdravljali z oljčnimi vejami. Tudi danes je tako, saj se pri maši blagoslavljajo veje oljk in butarice. Najlepše so tiste, ki jih izdelamo sami, nanje smo najbolj ponosni.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi