Buče za noč čarovnic

Priznati moramo, da noč čarovnic ni naš praznik, saj smo ga uvozili kot še nekaj drugih praznikov. Čeravno imamo mi svoj praznik – pust, ki je podoben noči čarovnic, zakaj potem rabimo še slednjega?

Primerjava z drugimi uvoženimi prazniki je zelo podobna. Če zanemarimo dejstvo, da noč čarovnic izvira iz Irske in velike Britanije, ko so Kelti praznovali začetek najtemnejšega dela leta. Verjeli so, da se v noči od 31. oktobra do 1. novembra zbudijo duhovi vseh umrlih in se vrnejo na zemljo. Pri nas so praznik izkoristili trgovci, tako kot tudi druge, saj že mesece prej ponujajo različne kostume ter buče različnih velikosti. Ob tem ne pozabimo, da je cena buč skokovito poskočila zahvaljujoč se temu prazniku.

A vendar poglejmo še drugo plat praznika, saj pri nas otroci ne hodijo našemljeni od hiše do hiše po sladkarije, ampak z veseljem izrezujejo buče. Ob tem se zabavajo in ustvarjajo kreacije, vredne mojstrov in ogleda. Tako se majhni kot malo večji seznanijo z umetnostjo, ki prinese nekaj užitkov tudi sosedovim prašičem.

Torej, ko zagledate svetleče buče za cesto, si le vzemite čas in si jih oglejte, mogoče odkrijete kakšno prav umetniško izrezano, a ob tem pazite na svojo varnost in na varnost ostalih udeležencev v prometu. V slučaju, da mimo drvite na metli pa varnosti posvetite še več pozornosti.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi