Božična igra ter otroška polnočnica v cerkvi v Domžalah

Na Božični večer sta obe večerni svečani maši napolnili domžalsko cerkev z verniki do zadnjega kotička.

Pri otroški božičnici je potekala Otroška Božična igra. Kar nekaj tednov pred svetim večerom so se otroci veroučne šole Župnije Domžale zbrali na pobudo režiserk Božične zgodbe Marjete Cerar in Mete Merela v veroučnih učilnicah in začeli prebirati besede božične igre. Iz tedna v teden so se srečevali in jih ponavljali. Besede so se iz papirja kmalu preselile v njihova srca. Zgodba, ki so jo zaigrali v nedeljo, 24. 12. 2023 pred otroško božično polnočnico v cerkvi Marije Vnebovzete v Domžalah, je govorila o oznanjenju, rojstvu Jezusa ter prihodu Svetih treh kraljev. Hvala vsem, ki so pri tem pomagali: otrokom, Meti Merela in Marjeti Cerar, Lili Sever in njeni skupini Sončni žarek, ki so prepevali med prizori igre. Hvala za vaš čas, voljo in vse drobne stvari, ki so to igro naredile živo.

Po igri so v cerkvi Marije Vnebovzete v Domžalah praznovali otroško božično polnočnico ter s tem rojstvo našega Odrešenika Jezusa Kristusa. To je čas, ko se vse umiri in se družine zberejo skupaj. Tudi letos je bila cerkev skoraj premajhna za vse, ki so se zbirali ob oltarju in jaslicah. Mašo svetega večera je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj. Slavnost Jezusovega rojstva pa so s petjem pri maši izkazali člani Družinske kateheze Domžale. Župnik je zbranim položil na srce, da rojstvo otroka spremeni življenje in tako je tudi rojstvo Jezusa priložnost, da spremenimo sebe in vidimo sočloveka tako, kot nas je s svojim naukom in življenjem nagovarjal Jezus. Božič je! Jezus prihaja kot majhen otrok v našo sobico in prinaša mir, veselje, življenje. Ali je njegov glas dovolj močan, da bo preglasil vse slabo, kar se dogaja? Srčno upamo, da ja! Sicer ima močan glas, a ni vse odvisno samo od njega, tudi sami smo povabljeni k sodelovanju. Pred 2000 in še nekaj leti so k njemu najprej prišli pastirji, a vseeno se je glas o njem razširil po vsem svetu. Danes smo k njemu povabljeni vsi, popolnoma preprosti in neuki, lahko visoko izobraženi in dobro situirani. Ponesimo glas o njem med svoje domače, med brate in sestre, med sinove in hčere, med prijatelje, sosede, sodelavce. Veliko več tehničnih pripomočkov imamo na razpolago, a samo na to se zanašati ni dovolj. Prepričljivo je lahko zgolj srce, ki bije in živi iz bližine Boga!

Božič. Čas posebnega vzdušja. Veselja. Notranjega miru. Neučakanosti. Pomirjenosti. Jaslice. Rojstni dan. Jezus. Poseben čas. Se res samo zadnjih devet dni pripravljamo na Jezusovo rojstvo? Naša družina vsako nedeljsko bogoslužje nameni njemu, Jezusu. Pogovoru z Njim in molitvi. December pa je za nas še bolj poseben mesec. V naš dom sprejmemo luč. Betlehemsko luč. Ta nam napolni dušo z mirom in s pravo lepoto božičnega praznovanja. Za otroke je povezanost med staršema in videnjem njunega spoštovanja in ljubezni izrednega pomena. Tako kot postavljanje jaslic na zadnji dan pred Božičem. Vzhičenost po otroški božičnici in potem, ko naš dom napolni Jezus sam, položen v jaslice, ter večerna molitev, ki nas še bolj poveže skupaj z njim v pravo družino, daje decembru pravi pomen. Tudi letos, ne pozabimo Nanj danes, včeraj, jutri, vsak dan in naj bo Ta največji zaklad z nami vedno in povsod. »Dragi farani, dragi bratje in sestre! Želim vam vsaj nekaj trenutkov miru v vašem življenju, ki bi jih lahko preživeli skupaj z Jezusom ob jaslicah. Trenutkov, ki bi nam vsem znova dali upanja in veselja do življenja. Trenutkov, ki bi iz naših misli pregnali obup, črnogledost in zagledanost vase. Trenutkov, ko bi se čutili ljubljene in varne v Božjem naročju! Milosti polne božične praznike vam želimo duhovniki naše župnije in blagoslova za leto 2024«, je zaželel ob koncu otroške polnočnice župnik, mag. Klemen Svetelj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi