Blagoslov zelenja v cerkvi svetega Jožefa na Viru 

Pomladni dnevi sipljejo tople žarke na naravo, ki se že drami in se kaže v vsej svoji nežnosti. Stara slovenska velikonočna pesem »Življenje novo se budi« nas prijazno povabi k hvaležnosti in upanju. Še preden smo vstopili v obdobje največjega krščanskega praznika, Veliko noč, smo praznovali cvetno nedeljo, ki je povezana z izdelovanjem butaric. Slovesni Jezusov vstop v Jeruzalem predstavlja uvod v veliki teden. Mogoče se nam na videz zdi vse skupaj zlagano, saj isti ljudje, ki ta dan kličejo: »Hozana, pozdravljen judovski kralj!« čez nekaj dni vpijejo: »Križaj ga, križaj ga!« Res je težko razumeti to dvoličnost ljudi, ki brez posebnih zadržkov enkrat vpije tako, drugič drugače. Ne samo takrat – je danes kaj drugače?

Jutranjo sveto mašo v nedeljo, 23. marca 2024  so tudi v Župniji Svetega Jožefa na Viru  na cvetno nedeljo začeli zunaj na trgu, kjer je  župnik Aleksander Urek blagoslovil zelenje in butarice, ki so jih farani prinesli s seboj. Po blagoslovu so v procesiji šli v cerkev. Pri vseh svetih mašah so ta dan poslušali pasijon, zapis Jezusovega trpljenja.

In ko človek tako razmišlja, je 6. postna nedelja – cvetna nedelja, prinesla radost med virske farane, saj je dopoldan minil v znamenju blagoslova butaric, cvetja in veličastne procesije. Otroci, mladina in odrasli, polno se jih je zbralo z butaricami in zelenjem. Pevci župnijskega pevskega zbora so peli, blagoslov zelenja, povorka z ministranti, na čelu s križem, pevci s pesmijo in ostali farani z butarami, eni velikimi, drugi manjšimi, donenje orgelske glasbe, ko povorka krene v božje svetišče – cerkev, kjer je že polno vernikov … Kaj je lepšega na cvetno nedeljo. Ob koncu pa še branje Kristusovega Pasijona, zapis Jezusovega trpljenja in smrti, ki smo ga poslušali. A ne bodimo taisti ljudje, ki ta dan kličejo: »Hozana, pozdravljen judovski kralj!« čez nekaj dni pa vpijejo: »Križaj ga, križaj ga!« Poglobimo se vase ob premišljevanju Velikega tedna, kaj še lahko storimo boljše, kot smo delali do sedaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto/video: Viktor Svetlin

Tagi