Blagoslov svetega Blaža

V soboto, 3. februarja 2024, je godoval sv. Blaž, zavetnik zdravnikov mavčarjev… Zato so v soboto v mnogih cerkvah po Sloveniji duhovniki na priprošnjo sv. Blaža z besedami govorili: “Gospod bolezni v grlu in vsakega drugega zla v imenu Očeta in Sina in svetega Duha. Amen.”.

Sveti Blaž

V soboto, 3. februarja 2024, goduje sveti Blaž zavetnik zdravnikov, mavčarjev, trgovcev z volno, tkalcev, krojačev, strojarjev, čevljarjev, klobučarjev, pekov, domačih živali in konj. Sveti Blaž je tudi priprošnjik proti boleznim v grlu, kašlju, boleznim mehurja, krvavitvam, zobobolu.

Priprošnja Svetega Blaža

Tako so v soboto v mnogih cerkvah duhovniki z besedami: ”Po priprošnji svetega Blaža, škofa in mučenca, te varuj, Gospod, bolezni v grlu in vsakega drugega zla v imenu Očeta in Sina in svetega Duha. Amen.” blagoslavljali vernike, ki so prišli k sveti maši.

Gospodov dan

In čeravno ni bili Gospodov dan, jih je bilo pri sveti maši v župniji Krašnja v cerkvi svetega Tomaža kar veliko število. Pred blagoslovom, ki ga je opravil Gregor Luštrek, je spregovoril o svetem Blažu, nato pa blagoslovil sveči, saj se opravlja blagoslov z dvema prekrižanima svečama v obliki križa. Kar nekaj je pregovorov, ki se navezujejo na svetnika, kot je: Če je na Blaževo oblačno, bo ob sv. Juriju zelena trava. Sicer pa ima Blažev ”žegen” za mnoge tudi zaničevalni izraz, češ da je nekoristen, neučinkovit. A vendar je eden izmed številnih blagoslovov, s katerimi Cerkev prav posebno moli za svoje vernike. K blagoslovu svetega Blaža vedno pridejo pevci in pevke, in tisti, ki veliko uporabljajo svoje glasove. Naj nam torej tudi na priprošnjo svetega Blaža naše grlo še dolgo služi.

Avtor: DJD; Foto: DJD

 

Tagi