20 let delovanja Društva starodobnih vozil Kamnik

Društvo starodobnih vozil Kamnik je bilo ustanovljeno leta 2001 in danes združuje preko 42 članov iz vse Slovenije, v zadnjem času pa se povečuje tudi število članov iz tujine. Glavna naloga društva je ohranjanje in razvijanje tehnične kulture na področju avtomobilov in motorjev. To nalogo izvajajo z različnimi aktivnostmi, med katere sodijo tudi različne predstavitve starodobnih vozil in njihov razvoj, s čemer seznanjajo javnost in mladino s pomenom varovanja in vzdrževanja rezultatov tehnične kulture. Najbolj odmevna aktivnost iz tega okvira je revija predvojnih starodobnih vozil “A”, ki jo izvedejo vsako leto v maju. Gre za edino tovrstno revijo v Sloveniji, saj se je lahko udeležijo le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost.

V čudovitem sončnem vremenu so člani Društva starodobnih vozil Kamnik v počastitev častitljivega jubileja, dvajsetletnico delovanja društva,  v Arboretumu Volčji Potok na ogled postavili tradicionalno razstavo društvenih starodobnih avtomobilov in motorjev. Ogledali smo si  lahko okoli štirideset starodobnih vozil, od katerih je bil najstarejši izdelan daljnega leta 1899. Razstava z proslavo 20 letnice društva, ki jo je povezoval Tone Ftičar, je potekala  v nedeljo, 29. avgusta 2021 v Arboretum Volčji potok.

Proslava on dvajsetletnici društva se je začela v dobrem vzdušju, saj je bilo obiskovalcev veliko, domači člani društva pa so z repliko lesenih vozil Lavrin Clement iz leta 1899 in repliko Piccolo iz leta 1906 na prireditveni prostor popeljali župana Občine Kamnik Mateja Slaparja ter podžupana občine Kamnika Aleksandra Uršiča. Proslave so se poleg kamniškega župana in podžupana udeležili tudi Aleš Ocepek, univ. dipl. inž. agr., direktor Arboretum Volčji potok, Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo občine Kamnik, Miroslav Vrhovnik, predsednik Društva Starodobnih vozil Kamnik z ženo Mijo Vrhovnik, Janez Uratnik, predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil, Vladimir Perkič, podpredsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil ter veliko članov Društva starodobnih vozil Kamnik ter lastniki razstavljenih lepotcev na dveh in štirih kolesih.

Aleš Ocepek, univ. dipl. inž. agr., direktor Arboretum Volčji potok je v pozdravnem nagovoru zbranim dejal, da je ponosen, da že vrsto let sodelujejo z DSV Kamnik, saj v Arboretumu vsako leto priredijo skupni razstavo, kar je dobro tako za obiskovalce, kakor tudi za lastnike starodobnikov. S tem pa se razširja dober glas v svet in privablja množico turistov tudi iz tujine, saj marsikatero leto razstavljajo skupaj z DSV Kamnik tudi lastniki starodobnikov iz vse Evrope. Ob koncu je čestital društvu za častitljivo obletnico ter jim zaželel še dolgega medsebojnega sodelovanja.

Matej Slapar, župan Občine Kamnik je pozdravil navzoče in ponosno dejal, da je v vseh dvajsetih letih društva SDV Kamnik komaj zadnje tri leta občina pod njegovim vodstvom prisluhnila društvu in se zavzela za skupno sodelovanje. Sedemnajst let namreč Občina Kamnik pod prejšnjimi župani ni našla posluha za sodelovanje. Ob tej priložnosti je župan Matej Slapar izročil zahvalno listino za sodelovanje, ki sta ga prevzela predsednik društva DSV Kamnik Miroslav Vrhovnik in njegova žena Mija Vrhovnik.

Rok Jarc, direktor Zavoda  za turizem, šport in kulturo občine Kamnik je v govoru nanizal nekaj podatkov o prvih kolesih na Slovenskem ter kako je prišel prvi avtomobil v Slovenijo. Za kamniško območje žal še ni podatkov, kdaj je zapeljal prvi avto na Kamniški konec, možno pa je, da je lastnik Arboretuma g. Souvani ali kdo iz njegove rodbine kdaj prišel z avtomobilom do Volčjega potoka.

Janez Uratnik, predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil je v pozdravnem nagovoru podal tudi nekaj veselih novic, saj je v Sloveniji okoli deset tisoč starodobnih vozil, ki so večinoma vsa v voznem stanju, kar nekaj zanesenjakov pa kupuje še več vozil ter jih doma ureja in pripravlja za vožnjo po cestah. V Evropi je več kot milijon in pol starodobnih navdušencev, ki si med seboj pomagajo z nasveti ter z preprodajo  rezervnih delov, saj starodobnik mora imeti originalne dele, če ne ni priznan za starodobno vozilo. V Sloveniji so se društva starodobnih vozil začela ustanavljati v času osamosvojitve do danes. Ob koncu se je z zahvalno listino zahvalil za dvajsetletnico delovanja društva DSV Kamnik.

Sledila je podelitev priznanj, knjig in medalj članom domačega društva kakor tudi sponzorjem ter Občini Kamnik in Zvezi slovenskih društev starodobnih vozil. Po proslavi je za dobro voljo poskrbel Ansambel Viharnik.

Avtor Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi