Ob kulturnem prazniku maša za pokojne kulturnike in koncert v Škocjanu

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan je ob kulturnem prazniku v cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu pripravilo spominsko sveto mašo za pokojne kulturnike, ki so v preteklosti delovali v njihovem društvu in pomagali soustvarjati njihov bogat kulturni program. Po sveti maši je sledil še koncert, ki so sta ga ob klavirski spremljavi Katarine Tominec izvedle sopranistki Tina Debevec in Ana Plahutnik. Slavnostna govornica na koncertu je bila Pia Brodnik.

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan je širši slovenski javnosti poznano po festivalskem dogajanju v poletnem času na Studencu pri Krtini. Vodi ga Alojz Stražar. Predhodnica društva je bila leta 1949 ustanovljena kulturna sekcija, za uradni začetek pa velja leto 1962, ko se skupina preimenuje v Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan. Društvo danes pomembno prispeva h kulturno-umetniški dejavnosti v Občini Domžale z odmevnim Kulturnim poletnim festivalom Studenec, v sklopu katerega člani društva vsako leto pripravijo domačo gledališko predstavo, temu osrednjemu dogodku pa se pridružijo številna gostovanja; vse od ljubljanske opere, številnih glasbenikov do gledaliških predstav.

Društvo je aktivno tudi v zimskem času, saj že več desetletij pripravlja Miklavževa nje, ki se vse od leta 1991 odvija v Šporni dvorani Domžale, zadnja leta pa tudi koncerte po okoliških cerkvah. Svoje poslanstvo vidi v vključevanju lokalne in širše skupnosti v kulturno udejstvovanje; v društvu najdejo mesto mladi, ki se prvič srečajo z gledališčem, rastejo z njim in gledališče z njimi, pa tudi izkušeni igralci in pevci, ki se predano in vedno znova radi vračajo v družbo ljubiteljev odrskih desk.

Ob kulturnem prazniku priredijo tudi spominsko sveto mašo, s katero se spomnijo vseh njihovih prijateljev, ki so se poslovili od zemeljskega življenja. Spominska sveta maša, ki jo je daroval dobski župnik Jure Ferlež, je v cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu potekala v soboto, 9. februarja 2019. Spominske maše, ki ji je sledil koncert, na katerem sta ob klavirski spremljavi Katarine Tominec sodelovali sopranistki Tina Debevec in Ana Plahutnik, pa se je udeležilo lepo število obiskovalcev, ki so umetnice nagradili z dolgimi aplavzi in jim s tem dali vedeti, da so se odrezale več kot odlično. Prireditev je povezovala Ajda Sokler.

Letošnja slavnostna govornica je bila Pia Brodnik.

Letošnja slavnostna govornica je bila Pia Brodnik, dolgoletna članica Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, sicer redna profesorica na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. V krajšem govoru smo lahko slišali, kdo vse se ukvarja s kulturo in kakšno je v današnjem času stanje v kulturi. Čeprav ravno kultura predstavlja državo izven naših meja, bi nekateri radi, da je ne bi bilo ali pa, da bi je bilo čim manj. Zato bi vse več bilo potrebno predstavljati kulturo kot možnost preobrazbe v smeri ozaveščenosti, kaj pomeni biti kulturen, katere vrednote, etična načela in vedenjske oblike mora vsak posameznik gojiti, da spreminja sebe in svojo okolico. Kaj lahko kultura naredi posamezniku, in kaj posameznik za kulturo, za svojo kulturo, za kulturo sočloveka in skupnosti …

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi