Ob 14. uri in 23 sekund se je pričel 23. Pustni karneval na Viru

Danes točno ob 14. uri in 23 sekund je izpred gostišča Kovač na Količevem, krenila pustna povorka na tradicionalnem že 23. Pustnem karnevalu na Viru. Na karnevalu je letos sodelovalo preko tisoč mask, ki so sestavljale različne skupine, katere so prikazale razne stare običaje in šege, pravljično-domišljiski svet, pa tudi na aktualno politično dogajanje niso pozabili.

Vzdolž celotne trase, kjer je potekal pustni karneval, je stala nepregledna množica ljudi, ki so si prišli ogledat letošnji pustni karneval na Vir. Da pa mraz obiskovalcem ni segel čisto do kosti, pa je poskrbelo popoldansko sonce, ki je ogrevalo Pustno deželo Vir.

V povorki, ki se je vila po ulicah Vira in je trajala dobro uro in pol, so sodelovale tako domače skupine, kot skupine iz drugih predelov Slovenije. Na čelu sprevoda je bil župan Pustne dežele Vir Peter Kosec – Pipi in Godba Domžale, sledile pa so ji različne skupinske maske, od Graparjev iz Idrije, ki se so se predstavili s tradicionalnimi idrijskimi pustnimi liki, Španke iz Tržiča, Vranski generali, skupina Vatikan s škofi, duhovniki in nunami, vremenska hišica iz Lesc, Žonglerji iz Ljubljane, Gejše iz Vira, Gorenjska krava iz Voklega, ki "naserje" en kup političnega dreka, Čukova svadba, Družina pingvinov, risani junaki iz Domžal, vesele račke iz Vira, Bavarska pivnica, Obuti maček Janez, gosenice iz Radomelj, Cundri iz Kopra, Klovnja godba iz Domžal, Koranti iz Ptuja, Samer olimpik Vir tim s predstavitvijo različnih olimpijskih disciplin, Motoristična skupina Moto GP Velika nagrada Slovenije, Politična zabava na Cipru, ki jo je prestavila skupina iz Zbilj, Orači iz Jablovca, kurenti iz Ormoža, itd.

Po zaključku povorke pa se v ogrevanem šotoru v Športnem parku Vir nadaljevala pustna zabava z ansamblom Pajdaši.

Veliko število sodelujočih mask in velika množica obiskovalcev na današnjem karnevalu na Viru, pove da se je Pustni karneval na Viru že dodobra zasidral kot tradicionalni dogodek, brez katerega v domžalski občini ne bi bilo pravega pusta.

Avtor: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi