Ob 135-letnici Mengeške godbe so zaplesali z godbo

Festival plesne glasbe "Plešemo z godbo"

V Mengšu, kjer so doma glasba in veseli ljudje, vsak tretji vikend v septembru poteka tradicionalni sejem, ki poleg pestre ponudbe na stojnicah, vedno ponudi tudi bogato bero spremljevalnih ob sejemskih dogodkov, ki potekajo pod velikim šotorom. Tudi letos je bil Mengeš v sejemskih dneh resnično spet dodobra glasbeno, pravzaprav godbeno obarvan, saj domača Mengeška godba, praznuje 135 let delovanja. Praznovanje so začeli s petkovo slavnostno sejo, nadaljevali s sobotnim jubilejnim koncertom, za zaključek pa je sledil še nedeljski festival plesne glasbe »Plešemo z godbo«, na kateri so poleg jubilantov nastopile prijateljske godbe oziroma pihalni orkestri.

V nedeljo, 22. septembra 2019, je v soorganizaciji z JSKD, območne izpostave Domžale, v velikem prireditvenem šotoru na Mengeškem sejmu potekal Festival plesne glasbe »Plešemo z godbo«, ki je bil v znamenju 135-letnice Mengeške godbe, na kateri so poleg jubilantov nastopili še veterani Mengeške godbe, Godba Domžale, Pihalna godba Moravče, Godba Lukovica, Mestna godba Metlika, Papirniški pihalni orkester Vevče in Puhački orkestar – limena glazba KUD-a Matka Laginje Sv. Lovreč.  

Mengeška godba v letošnjem letu praznuje 135 let delovanja.

Da med menjavo posameznih nastopajočih godb oziroma pihalnih orkestrov ni bilo dolgčas, je poskrbel ansambel Gregorja Kobala. Ker je bil to festival plesne glasbe »Plešemo z godbo«, se je na zvoke, ki so jih iz svojih inštrumentov izvabljali godbeniki, ki so igrali od polk do valčkov, umetniške in filmske glasbe, zavrtel marsikateri par. Vsaki nastopajoči godbi je bilo po nastopu podeljeno priznanje, ki sta jih podelila Matej Primožič, vodja JSKD, OI Domžale in Gregor Žun, predsednik Kulturnega društva Mengeška godba. Je pa zanimivo, da so skoraj vse godbe, ki so nastopile, že blizu praznovanja 135-letnice, le Mestna godba Metlika je »stara« že 170 let.

Na festivalu godb so marsikoga zasrbele pete.

Glasbeni popoldan ob zvokih pihalnih orkestrov je privabil veliko število ljubiteljev tovrstne glasbe, godbe pa so v svoj repertoar uvrstile znane in manj znane skladbe, ki so se obiskovalcem usedla v ušesa, saj so dolgi aplavzi in ples na njihove takte dali vedeti, da so izvrstno odigrali svoj nastop.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi