O ljubezni iz šestega nadstropja, ki prehitro zajadra v zakonski stan

Dramska skupina Kulturnega društva Groblje je bila v zimskih in prvih pomladanskih dneh zelo aktivna, saj je pripravila novo gledališko delo, komedijo Neila Simona »Bosa v parku«, ki je premiero na odru Kulturnega doma Groblje doživela v soboto, 6. aprila 2019. Zgodba, ki govori o ljubezni, katera je prehitro zajadrala v zakonski stan, se odvija v  majhnem stanovanju v šestem nadstropju, kjer si mlada nadebudna zakonca urejata svoje gnezdece. Seveda se je v stanovanje v šestem nadstropju, kjer ni dvigala, novo vseljeni stanovalci pa še niso telesno pripravljeni za pešačenje do šestega nadstropja, težko povzpeti. Že prvi zapleti se dogajajo, ko pride mož, kasneje pa še tašča, v popolnoma golo, neopremljeno in zelo mrzlo stanovanje, do šestega nadstropja pa oba skoraj izpustita »dušo«.

Za premierno komedije Bosa v parku, ki je razvedrila obiskovalce, je poskrbela petčlanska igralska zasedba: Neža Gorše (Corie Bratter) in Tilen Soss (Paul Bratter) kot mladoporočenca, Anica Anžič (gospa Banksova), Viljem Kaker (čudaški sosed Victor Velasco) in Marija Blatnik (telefonska monterka) in seveda člani društva, ki so niti vlekli iz ozadja.

S komedijo Bosa v Parku, ki jo je režiral in priredil Drago Plevel, je dramska skupina Kulturnega društva Groblje obiskovalce  »popeljala« visoko v šesto nadstropje, kjer ni zmanjkalo zanimivih besed in pestrega dogajanja. Zgodba pripoveduje o mladem paru, ki po tednu dni zakonskega stanu spričo selitve v stanovanje zapade v krizo. Tej botrujeta ne le njuna različna karakterja, temveč tudi številne stopnice, ki vodijo do njunega prvega bivalnega gnezda, polnega pomanjkljivosti, mraz, za nameček pa si skozi okno njune spalnice pot v svoje stanovanje utira še čudaški sosed, mlad par pa je deležen tudi obiskov posesivne matere … Skratka mlad zakonski par v prvih dnevih zakonske evforije dozoreva in hkrati doživlja svoje prve krize. Ali jima bo uspelo premostiti težave?

Kot zanimivost naj povemo, da je bilo odrsko delo Bosa v parku, ki ga je v slovenščino prevedel Dušan Tomše, premierno uprizorjeno na Broadwayu že leta 1963, glavno moško vlogo v njem pa je tedaj odigral Robert Redford, ki je tri leta kasneje režiral tudi istoimenski film.

Ob koncu predstave se je Matej Primožič, vodja območne izpostave JSKD Domžale zahvalil igralcem in sodeluječim v igri za lep in smeha poln večer. Zahvalo so poleg igralcev prejeli tudi zaslužni posamezniki iz “ozadja”: režiser Drago Plevel, scenograf, Martin Leban, kostumografinja in maskerka Marjeta Plevel, tehnik Luka Lisec, grafični oblikovalec Gašper Plevel ter organizator in predsednik društva Anton Košenina. Kulturno društvo Groblje se ob tej priložnosti zahvaljuje tudi za dodatno pomoč, ki so jo bili deležni s strani Občine Domžale, JSKD OI Domžale ter Krajevne skupnosti Jarše – Rodica.

Komedija bo ponovitev na odru Kulturnega doma Groblje doživela še v nedeljo, 7. aprila 2019,  ob 19. uri. Ne zamudite pestrega dogajanja in preživite  nedeljski večer s smehom na ustih.

Rezervacija vstopnic: Anton Košenina (040 704 497). Prodaja vstopnic uro pred predstavo.

Avtor: Miro Pivar; foto in video: Miro Pivar

Tagi