Novo življenje Silvestra Plotajsa Sicoea

V Galeriji Domžale je v četrtek, 20. februarja 2020, potekalo odprtje razstave na mah prepoznavnega in zapomljivega slikarja Silvestra Plotajsa Sicoea, ki jo je poimenoval Novo življenje. Njegova posebnost je kombinacija abstrakcije in figuralike, žareče barve, obilje svetlobe, živost ter poudarjeno veselje do življenja. Tudi sam slikar je tak, vesel in optimističen, v življenju išče lepoto in ne grdote.

»Vsaka selitev človeku pomeni novo življenje in Sicova selitev v velik, svetel atelje, ni samo to. Je začetek čisto nove poti, mogoče tiste, ki jo občasno rad upodobi z vrvohodcem in njegovo dolgo senco; ekvilibristom, ki se po napeti vrvi sprehaja med divjanjem nezavednega in vdorom realnega, z edino možno podporo: svetlobo,« je na odprtju razstave slikarja Silvestra Plotajsa Sicoea dejal akademski kipar Jurij Smole.

Prav svetloba je napolnila Sicovo ustvarjalno bit s še močnejšimi, čistejšimi barvami. S teksturo pastela je naselila nova platna, ki sedaj končno lahko bivajo v večjih dimenzijah in tisti človekovi meri, ki so ji nekoč rekli seženj, korak; mogoče pa je najprimernejša mera kar slikarjevo telo. Slikarju stik z naravnim okoljem postaja vse pomembnejši motiv in razlog za podobo v mnogih oblikah. Pogovarja se  s krošnjami ali s ptiči, občutenje dežja ali pa tehtanje vsakdanjega kruha, eksistenčne, tudi metafizične konotacije pojavnega sveta in zgodb, vse to je  sedaj dobilo tanko a intenzivno telo – telo slike. Slike v najbolj klasičnem smislu, obravnavane z močjo, divjanjem močnih barv in svetlobe, zato da gledalca preselijo v drug prostor – prostor novega življenja, ki je vedno tik ob nas in najpogosteje vseeno daleč stran. Upa si izraziti vse tisto, kar teži slikarja in v tem najde moč. Vse, kar se ga dotakne, je lahko motiv, ki mu v prostoru novega življenja razburka njegovega barvitega duha.

Silvester Plotajs Sicoe je rojen leta 1965, slikar in grafik. Leta 1988 je diplomiral pri profesorju Emeriku Bernardu iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter tam nadaljeval podiplomski študij iz slikarstva pri profesorju Gustavu Gnamušu in iz grafike pri profesorju Lojzetu Logarju. Leta 1990 se je študijsko izpopolnjeval pri profesorju Martinu Tissingu na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Kot svobodni umetnik deluje v Ljubljani.

Silvester Plotajs Sicoe je v pogovoru dejal, da je slikar, ki razume Naravo kot nezavedno, literaturo, filme in slikarstvo pa kot vrhunske večrazsežne iluzije in privide, ki so v svojem trajanju močnejša realnost kot bivanje samo. V resnici so njegove selitve skozi prostore duha trajen vir motivov, spanje in sanjanje pa tista realnost, ki je edina zares povedna, močna in pomembna. Dolgo časa je tipal in delal kratke izlete v Mediteran, ki ga je zdaj, ko je njegova slikarska moč najbolj zrela in prekvašena z mnogimi izkušnjami, zares napolnil in prevzel. Moč elementov stvarstva, ki je za Mediteran tako bistvena, rezonira v podobah prepletenih s figurami, bivanjem in trajanjem. Zato ima razstavljenih nekaj slik plavalk v morju. Ga pa zelo zaniva sanjanje nazaj in tudi pogled nazaj in ne naprej v prihodnost.

Slikar Silvester je figuralik in kolorist. Navdušen je nad nemškim ekspresionizmom, zato ostaja zavezan štafelajski sliki. Vsebinsko upodablja kaotičnost sočasnega urbanega sveta in idole množične kulture. Slika v čistih, živih, močnih barvah z energično potezo čopiča. Slike so večinoma v velikih formatih. Na eni sliki nam posreduje množico različnih informacij. Pri interpretaciji sveta je zavezan lastni umetniški svobodi. Piše tudi pesmi in kratka poetična besedila. Zanj bi lahko rekli, da umetnost vidno živi, kot malokateri slovenski umetnik.

Plavanje v morju ali pa samo krošnje, sta motiva, ki na Sicotovih slikah daleč presežeta podobo: sta alegoriji starih mojstrov, ki ju v svoji izvirni, a dobro pretehtani in obvladani govorici divjih barv, slikar vsadi v gledalca in ga spremeni v magičnega soudeleženca. Slika tudi živali, zajce, kot novo pa tudi uharica v krošnji dreves. Pri njegovem ustvarjanju je namreč barva gradnik neizmernih izraznosti. Izrazito močna barvna paleta in intenzivnost svetlobe se medsebojno dopolnjujeta v ritmu podob, ki jih slikar kljub navidezni lahkotnosti in hudomušnosti premišljeno in vodeno razporeja po likovnem prostoru.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi