Novi župan satirično za nacionalni interes v Krašnji in Dolu pri Ljubljani

Zimsko obdobje Kulturnega društva Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje je bilo v znamenju volitev. Marca je luč ugledala satirična komedija z naslovom Za nacionalni interes, ki jo je režirala in s priredbo igre Toneta Partljiča v aktualno okolje postavila predsednica društva Vera Beguš. Predstava bo na sporedu v Podružnični šoli Krašnja v soboto, 16. 3., in petek, 22. 3., ob 19:30 ter v nedeljo, 24. 3., ob 18:00 v župnijski dvorani Dol pri Ljubljani.

KUD Fran Maselj Podlimbarski aktivno deluje v občini Lukovica in tudi letošnje leto združuje različne generacije krajanov. Od najmlajše igralke 18-letne Brine Tič pa do 71-letnega igralca Romana Podmiljšaka. Slednji se je odlično znašel v vlogi novega župana Maksa Kosija, ki je glavni protagonist izvrstne satirične komedije.

»Najbolj mi je všeč parodija na volitve in veliko smeha, saj dogajanje v igri lahko zlahka preslikamo na dogajanje v resničnem življenju. Tovrstne aktivnosti so se minulo jesen odvijale po številnih slovenskih občinah, zato verjamem, da se bodo ljudje lahko hitro poistovetili s tematiko. Župan sploh ne ve, kako politika izgleda, a je vseeno potisnjen, zaradi pritiskov iz ozadja, da prevzame to odgovornost,« pripoveduje Roman Podmiljšak. »Najbolj tragično je to, da je za župana izbran človek, ki nima pojma o politiki, saj se ukvarja z vinogradništvom. Od hudih pritiskov ga mediji pripeljejo celo tako daleč, da razmišlja o koncu svojega življenja, saj izbrskajo številne podrobnosti iz njegove družine.«

Župan, ki je podlegel lobijem

A novoizvoljeni župan ne konča tragično. V njegovem življenju se odvijajo številni preobrati. Kljub županski funkciji se želi še naprej ukvarjati z vinogradništvom in prodajo vina ter v prvi vrsti gleda na svojo finančno korist in ne v dobrobit občanov. Njegov interes ni delovanje z dušo in srcem kot župan, temveč dvojni zaslužek tako z vinogradništvom kot tudi z županovanjem. »Vina in kruha najprej sebi,« pojasnjuje Vera Beguš. Po nekem denacionalizacijskem ključu mu vrnejo čudovito vilo, obenem pa se pojavita tudi dva t.i. dediča, ki se želita dokopati do njegove vile in sosedova Micka, ki uživa ob žlahtni kapljici.

Na igro so se pripravljali od meseca novembra. Glede na številčno igralsko zasedbo je bil precejšnji izziv uskladiti urnike za termine vaj dvakrat tedensko. »A kjer je volja, tam je tudi pot,« meni Brigita Rožič, ki nastopa v vlogi pretkane odvetnice Sabine.

Slišati med vrsticami

V komediji nastopa tudi Zdenka Šraj, za katero je lik županove soproge Marte prva večja vloga: »Priprave na igro so bile izjemno zabavne. Gre za tematiko, ki je del našega življenja. Lik Marte vidim kot predvsem naivno žensko, ki je poštena in se ne poglablja v politične zgodbe. Sicer spremlja moža, po drugi strani pa je zelo osamljena in skoči čez plot s prevarantom, ki se izdaja za dediča denacionalizirane vile.«

14-članski igralski ansambel je pod taktirko režiserke in gonilne sile društva Vere Beguš pripravil smeha polno predstavo. »Ni komedija na prvo žogo,« razlaga Beguševa. »Veliko je smeha, obenem pa jo je potrebno tudi poslušati in slišati med vrsticami. Tematika je aktualna, saj je satira na današnji politični čas, s katerim se ni težko poistovetiti.« Poleg so tudi glasbeni in vizualni vložki, za katere skrbita stalna sodelavca pri predstavah Jernej in Darko Tič.

Povezujejo in gostujejo tudi v sosednjih občinah

»Izjemno se veselimo in upamo, da bomo po tridesetih letih v letošnjem letu dočakali društveni dom, kjer bomo imeli svoj prostor za igranje. Naša dvorana je bila denacionalizirana, zato smo se pred leti odločili, da z odprtjem novih šolskih prostorov ponovno oživimo igralsko dejavnost in nastopamo. Večkrat se nam je že zgodilo, da smo gostovali v sosednjih občinah, vendar ni bilo možnosti, da bi ostala društva povabili k nam. Z novo pridobitvijo bo to drugače. Verjamemo, da bomo tudi krajanom in ostalim občanom lahko ponudili več možnosti za kulturno udejstvovanje,« je prepričana občinska svetnica Občine Lukovica Brigita Rožič, ki se že od osnovnošolskih dni ukvarja z dramskim ustvarjanjem.

Na gostovanje se bodo odpravili v sosednjo občino Dol pri Ljubljani, kjer se bodo predstavili domačemu občinstvu igralca Marjana Ljubića oziroma t.i. dediča Franza Baumana, ki si želi skupaj s Sabino polastiti vile. Ljubezen do igranja ga je pripeljala v Krašnjo, kjer se s soigralci izvrstno razumejo in veselijo polne dvorane smeha in zadovoljnih obrazov obiskovalcev. »Vsi smo najbolj srečni, kadar doživimo aplavz. Naša največja nagrada je, če vidimo, da smo osrečili ljudi,« zaključujejo igralci in vabijo v Krašnjo 16. 3., ob 19:30, petek 22. 3. ob 19:30 in v nedeljo, 24. 3., ob 18:00 v Dol pri Ljubljani.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: arhiv Vere Beguš

 

Tagi