Nova knjiga Matjaža Brojana: Svetilnik slovenstva in vernosti v New Yorku

Sto let cerkve svetega Cirila na Manhattnu

Iz tiskarne je prišla nova knjiga Matjaža Brojana, dolgoletnega novinarja, publicista, vsestranskega kulturnega delavca ter ohranjevalca naše kulturne dediščino, ki je z njo obogatil svojo bogato zbirko knjig. Knjiga nosi naslov Svetilnik slovenstva in vernosti v New Yorku – Sto let cerkve svetega Cirila na Manhattnu, izšla pa je v Založbi Romar Brezje in Farni skupnosti slovenske cerkve sv. Cirila v New Yorku.

Matjaž mi je ob izidu knjige povedal, da je na prelomu iz 19. v 20. stoletje iz Domžal v New York odšlo približno 400 mladih Domžalcev, kjer so vsi tudi dobili zaposlitev. V novem svetu jih je družilo troje: jezik, pesem in vera. Ta jih je povezovala, zato so združili moči in denar ter s prispevki še drugih Slovencev leta 1916 odprli svojo cerkev sv. Cirila.

Knjiga Matjaža Brojana je pripoved o usodi teh Domžalcev, njihovi cerkvi in življenju v njej. “Domžalska cerkev v New Yorku je postala središče slovenske zavesti in dokaz njihove vernosti. Svoje farane je v Ameriki dvakrat obiskal tudi njihov domžalski župnik Franc Bernik. Slovenska cerkev sv. Cirila je tudi po osamosvojitvi postala nekakšen mali Cankarjev dom, kjer še naprej ohranja slovensko kulturo, identiteto in vernost med Slovenci Amerike,”  je še povedal Matjaž.

Matjažu čestitam za izdajo nove knjige in njegov prispevek pri ohranjanju naše bogate kulturne dediščine, obenem pa se mu tudi zahvaljujem za podarjeno knjigo.

Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

 

Tagi