Noč kratkih filmov v Mestnem kinu Domžale

Na najdaljšo noč v letu, ki bo v sredo, 21. decembra 2016, se bomo ob 18. uri v Mestnem kinu Domžale posvetili kratkim filmom, tokrat izboru nagrajenih in izpostavljenih kratkometražcev s Festivala slovenskega filma.

Pred dvema letoma je v Sloveniji prvič potekal dan (in noč) kratkega filma. S tem dogodkom so se filmski ustvarjalci in prikazovalci pridružili mednarodnemu dogodku, ki poteka 21. decembra. Zimski solsticij je dan, ko noč doseže svojo rekordno dolžino, zato so ga tudi mednarodne filmske institucije izbrale za dan praznovanja kratkega filma, kajti to je pravi trenutek za maraton različnih filmskih žanrov. Dogodek se je udomačil v že več kot 50. državah po celem svetu.

Noč kratkih filmov postavlja kratko formo v ospredje, ter jo predstavlja kot samostojno stvaritev. Zaradi svoje dolžine kratki filmi mnogokrat nastopajo zgolj kot uvod v celovečerne filme, v komercialnih kinematografih pa so ta uvod prevzele reklame, zato običajni gledalec skoraj nima dostopa do domače in tuje kratke produkcije. Življenje kratkih filmov je tako omejeno s festivalskim potovanjem.

Noč kratkih filmov tako postaja tradicionalni poklon kratkemu filmu.

Na projekciji v Mestnem kinu Domžale bodo prisotni tudi nekateri izmed ustvarjalcev: Urška Djukić (režiserka, Dober tek življenje), Maja Prelog (režiserka: 2045), Žiga Virc (režiser, Selitev) in Matevž Jerman (režiser: Vsi smo tu že od nekdaj).

Na sporedu v Mestnem kinu Domžale

IZBOR 19. FSF

  • Meje, Damjan Kozole, 2016, 10'
  • 2045, Maja Prelog/Blaž Murn, 2016, 8'30''
  • Vsi smo tu že od nekdaj, Peter Cerovšek/Matevž Jerman/Neža Grum, 2015, 12'39''
  • Srečno, Orlo!, Sara Kern, 2016, 14'15''
  • Selitev, Žiga Virc, 2016, 14'06''
  • Dober tek, življenje!, Urška Djukić, 2016, 14'26''


Dogodek bo tudi letos brezplačen.

Avtor: KD Franca Bernika Domžale
Tagi