Nevsakdanji moški

Največkrat mi knjige v branje priporočijo prijatelji, spet druge zasledim sama, nekatere pa pridejo do mene na drugačne, skoraj neverjetne načine. Zadnja, ki sem jo prebrala, mi je recimo dobesedno padla v naročje – s knjižnične police. Kaj ima to veze z naslovom? Razložim v nadaljevanju. 

Za Branka Gradišnika, ki jo je napisal, sem že prej slišala … v preteklosti sem namreč prebrala nek intervju, v katerem je ta nekonvencionalni gospod priznal, da se je nehal tuširati. Splakne da si sicer, mednožje in podpazduhe, a da mu zjutraj še obraz, z lizanjem, umijejo kar njegovi psi. Ko sem torej brala ta intervju, (in si, iskreno povedano, mislila svoje – jaz, ki se tuširam vsaj dvakrat dnevno), se mi še sanjalo ni, da je izšla njegova najnovejša knjiga Iskanje izgubljenega zdravja (založba UMco). In da v njej, tudi opisuje razloge, za svoje prej opisano početje. Potem mi je knjiga, kot že rečeno, po naključju padla v naročje in je ena redkih, ki sem jo prebrala skoraj brez predaha … kolikor mi to pač prosti čas, pri moji skoraj triletnici, omogoča. Te prosti trenutki so namreč v večini omejeni na njeno spanje, ampak to je že druga zgodba.

Da se vrnem nazaj k Iskanju izgubljenega zdravja … knjiga me je popolnoma prevzela in nasmejala. Razlog za prvo tiči v tem, da je sestavljena iz kratkih zgodbic tako ali drugače povezanih z zdravjem, v njih pa se skriva veliko zdrave, (tudi samo-ironične) kmečke pameti, kar je razlog za drugo. Kaj naj še rečem drugega kot, vsekakor vredno branja.


Na moji knjižni polici pa me že čakajo knjige še (o) treh nenavadnih moških. To so:

– Robbie Williams in Chris Heath, Odkrito (založba Učila)
Na pamet znam kar nekaj odličnih pesmi, ki jih poje … bila sem na dveh njegovih koncertih … in sem ravno toliko radovedna, da približno vem, kaj o njem pišejo rumeni mediji … in že komaj čakam, da se lotim branja njegove že druge biografije … tudi prvo Feel, sta napisala skupaj z istim soavtorjem.

– Miha Šalehar, Duh česa: Izbrane kolumne (založba Mladinska knjiga)
Miho poznam predvsem kot radijskega voditelja, kjer se njegovim domislicam večkrat iskreno nasmejim. Zato ne dvomim, da me bodo s svojo bistroumnostjo navdušile tudi njegove kolumne.

– Walter Isaacson, Leonardo da Vinci (založba Učila)
Isaacson je že avtor priznanih uspešnic o Stevu Jobsu in Albertu Einsteinu, sedaj pa se je – na osnovi Leonardovih izjemnih beležnic in novih odkritij o njegovem življenju, predstavil še z enim življenjepisom nadvse zanimive zgodovinske osebe. Ker pa ima knjiga več kot 500 strani, žal pričakujem, da je ne bom prebrala prav kmalu.

Maham do prihodnjič,
Samosvoja Maša

Tagi