Neskončni začetek – Fragmenti iz življenja bioterapevta Marjana Ogorevca

V filmskem portretu srečamo priznanega slovenskega bioenergetika in športnega trenerja Marjana Ogorevca v njegovem intimnem svetu na Malem vrhu, kjer živi v tesni povezanosti z naravo in v sozvočju z letnimi časi. Sledimo njegovi pripovedi, ki nas spomni, da je zemlja dar življenja, vir zdravja pa je v naravi. Prav Marjanove delavnice samozdravljenja, kot je na primer tista na otoku Ižu, povezovanje z zdravniki uradne medicine in uspešna sodelovanja z vrhunskimi športniki pričajo o tem, da je možno spremeniti civilizacijske vzorce in da imamo v sebi moč, ki zdravi  in nam bogati življenje.

V Mestnem kinu Domžale so v sredo, 13. februarja 2019, predvajali dokumentarni film režiserke Jasne Hribernik “Neskončni začetek – Fragmetni iz življenja bioterapevta Marjana Ogorevca”, ki je filmski portret priznanega slovenskega bioenergetika in športnega trenerja Marjana Ogorevca. Projekciji filma pa je sledilo še njegovo predavanje, ki ga je vodila Cveta Zalokar. Narava, kot pravi, je absolutno inteligentna in od nje se lahko vedno učimo. Smisel življenja vidi v razvoju človekove zavesti. Približa nam idejo naravnega bivanja in odpira vprašanja današnje družbe, ki je na preizkušnji. Čeprav človeška evolucija poteka spontano, se zdi, da je kljub tehnološkemu napredku začela nazadovati.

Obiskovalcem je Marjan Ogorevc razložil razmerja v sodobni družbi, s poudarkom na družinskih in partnerskih odnosih, o otrocih, ki že pri dveh letih gledajo v tablice in poslušajo glasbo in risanke, samo da imajo starši mir pred njim … Osvetlil je problem sodobne politike in nas seznanili z njenim vplivom na naše življenje. Spoznali smo vzorce, po katerih deluje naša politika. Najbolj poslušni politiki naredijo največ škode za državo. Namesto,da bi odločali po svoji vesti, odločajo po navodilih nekoga, pa čeprav vedo, da to ne bo dobro.

Po projekciji filma je v Mestnem kinu Domžale potekalo še predavanje Marjana Ogorevca, ki ga je vodila Cveta Zalokar.

Tudi o tako imenovanem mobingu je bilo govora. Je res vse mobing, če nekdo želi, da delaš drugače kot do sedaj in pritiska na tebe, ali se najprej sam vprašaš, kaj delaš narobe, mogoče je pa le boljše, kot ti drugi predlaga. A tista užaljenost in zakoreninjenost starega ritma dela je tako močna, da se izgovarjamo na mobing nad nami.

Na filmskem večeru in predavanju smo spoznali človeka, ki si po mnenju številnih upa razmišljati precej nenavadno in drugače. Pa vendar, z njegovo metodo karmične diagnostike je ozdravelo ogromno število ljudi. Predvsem nas seznani z možnostjo – kako lahko spremembo na bolje dosežemo sami, kako pomembni so odnosi v družini, s partnerjem, v službi, v državi, spregovoril je o odvisnostih in o podzavestnih vzorcih energijskih odvisnosti, o izzivih v sodobni politiki in šolstvu, kako lahko duhovno rastemo prek športa in še kako narediti velik korak naprej v naši evoluciji. Način življenja in izguba vrednot ter ohlapnost družbenih norm zahtevata več svobodne volje pri odločanju, zato odločanje postaja eden večjih problemov sodobnega človeka. Nekdo, ki se ne more odločiti, je pravzaprav sprejel odločitev, da obstane na mestu.

Marjan Ogorevc je priznani slovenski bioenergetik in športni trener.

Čas, v katerem živimo, je zelo naporen, saj od nas zahteva veliko prilagajanja in prizadevanja za ohranjanje kakovostnega življenja. Da bi bili življenju kos, je nujno, da spoznamo, kaj nas omejuje, kje še imamo potenciale in kako jih razviti.

Predavanje Marjana Ogorevca si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi