Naše podeželje na fotografski razstavi

Fotografi Foto, kino in video klub Mavrica se vsako leto predstavijo na pregledni razstavi. Tokrat je 26 članov poslalo najboljše fotografije, ki so jih naredil v tekočem letu. Žirija je izbrala skoraj dvesto posnetkov – del so jih razstavili, del pa pokazali s projekcijo.

Odprtje razstave je bilo 9. decembra v Kulturnem domu v Radomljah. V pozdravnem nagovoru je Sonja Jerman, predsednica Sveta krajevne skupnosti Radomlje, poudarila pomen ljubiteljske kulturne dejavnosti za Radomlje, okoliške kraje in izrekla vse priznanje Mavrici za polstoletno plodno ustvarjanje. Gašper Novak je s harmoniko poskrbel za živahno, prijetno in domače vzdušje. Nato je stekla projekcija najboljših in nagrajenih fotografij. Po njej so podelili nagrade fotografom, ki so prepričali z motivom, kompozicijo, sporočilom, kontrastom ali duhovitostjo.

V prosti temi so bili z diplomo pohvaljeni Anja Kosmač, Peter Rojc in Miha Kosmač. Tretjo nagrado je prejela Albinca Kosmač, drugo Mateja Absec, najboljša je bila fotografija Klare Mance Popelar. Tema Podeželje je z diplomami počastila Mojco Popelar, Janeza Kosmača in Lojzeta Popelarja. Tretjo nagrado so podelili Petru Rojcu, drugo Anji Kosmač in prvo Mihu Kosmaču.

Za zaključek je poskrbela video sekcija. Pokazali so najnovejša dokumentarna filma. S prvim so zabeležili dvajsetletnico studia v Mengšu. Drugi pa je filigransko posnel domačo obrt – celoten postopek zamisli, oblikovanja in krašenja krstnih sveč. Z odprtjem razstave je radomeljska Mavrica tudi zaključila celoletno praznovanje in obeleževanje svoje petdesetletnice. Vrh je bila aprilska podelitev nagrade Občine Domžale za dolgoletno delo. Klubu izjemno veliko pomeni moralno občinsko priznanje, za denarni del nagrade pa so si kupili kakovosten projektor in mikrofon.

Besedilo in fotografije: Igor Lipovšek

Tagi