»Narodne noše ne pomenijo dosti, če ni entuziastov, ki se s tem ukvarjajo«

Približujejo se Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki veljajo za največji etnološki festival v Sloveniji. Festival bo letos potekal že 48., in sicer od 6. do 9. septembra. Ker gre za festival, ki opozarja predvsem na oblačilno dediščino, so se v Kamniku letos odločili, da dve od štirih spremljajočih razstav odprejo že 21. avgusta. S tem so želeli opozoriti na ta pogosto spregledan del zgodovine.

Najprej so v prostorih Občine Kamnik odprli razstavo z naslovom »Markova Herbija«.  Razstava je del projekta Markova herbija, ki je bil sofinanciran preko programa LEADER ter javnega poziva Lokalno akcijske skupine LAS pri dobrih ljudeh za leto 2010. Mojstri (šivilja Rezka Lisec – kostumi, čevljar Geza Kisilak – čevlji in Hedvike Križanič, izdelki iz krep papirja-pozvačin) so na podlagi znanstvene študije in ob strokovni pomoči Bojana Knifica izdelali povsem novo kostumsko podobo folklorne skupine – 10 kompletov ženskih kostumov, 10 kompletov moških kostumov, 5 kompletov za muzikante in opravo za pozvačina, ki predstavljajo interpretacijo oblačilne kulture Beltinčanov na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Za  razstavo so pripravili 12 panojev in video projekcijo s predstavitvijo oblačilne kulture, podrobnostih in postopku izdelave.

O oblačilni Markovi herbiji je zbrane pred odprtjem razstave pozdravil etnolog in kulturni antropolog ter vodja oddelka kultura na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger, ki je med drugim pojasnil, da se Markova herbija iz naslova razstave nanaša na oblačilno dediščino dela slovenskih Prekmurcev, ki se imenujejo Marki. Herbija pa pomeni dediščina. V kulturnem programu je sodeloval harmonikar Klemen Bojanovič.

»Narodne noše ne pomenijo veliko, če ni entuziastov, ki se z ljubeznijo ukvarjajo s starimi oblačili in kulturo. Da te narodne noše danes lahko opazujemo, je potrebno veliko časa, energije in volje. Zato hvala vsem, ki se trudite,« je ob odprtju razstave dejal Igor Žavbi, zaključil pa je  z povabilom ogleda zanimive razstave ter na 48. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Razstava Markova herbija bo v prostorih Občine Kamnik odprta do 10. septembra in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Po odprtju razstave v prostorih Občine Kamnik je v Galeriji Miha Maleše, sledilo še odprtje razstave z naslovom Zakladi Hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine. Avtorja zasnove in postavitve razstave sta Tomislav Brekalo in Ivana Ružić. V letu evropske kulturne dediščine je razstava Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine prikazala najdragocenejše primere kostumov iz zbirk Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in Posudionice i radionice narodnih nošnji. Razstavo krasi osemnajst noš, ki so razporejene po pokrajinah. Na razstavi je zaščitena nesnovna kulturna dediščina Hrvaške predstavljena   z razstavljenimi eksponati, ki so izbrani tako, da prikazujejo oblačilno dediščino Hrvaške v njenih vseh štirih regijah. Tako v eni sobi vidimo panonsko oblačilno dediščino zatem pa še v dveh sobah , alpsko, dinarsko in jadransko oblačilno dediščino. Vse pa prikazujejo bogato oblačilno dediščino od poročnih do vsakdanjih oblačil.

Razstavo Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine sta obiskovalcem predstavila Tomislav Brekalo iz Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in višja strokovna sodelavka za kulturne in pedagoške programe iz Posudionica i radionica narodnih nošnji Ivana Ružić. Tudi na odprtju te razstave je popestril harmonikar Klemen Bojanovič.

Razstava v Galeriji Miha Maleše bo odprta od 21. avgusta do 20. septembra 2018, in sicer je ogled možen od torka do sobote od 10. do 18. ure. V ponedeljek, nedelje in praznike je Galerija Miha Maleš zaprta.

V okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine bosta potekali še dve razstavi, in sicer Spodi  n’č, gor  pa b’l mau v Galeriji Dika (odprtje razstave bo v petek, 31. avgusta, ob 17. uri) ter Le kam sodi ta obleka v Galeriji nad Kavarno Veronika (odprtje razstave bo v četrtek, 6. septembra, ob 19. uri).

Vljudno vabljeni k ogledu številnih dogodkov, ki se bodo v Kamniku od 6. do 9. septembra odvijali v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Uradno odprtje bo v petek, 7. septembra, ob 19. uri, na Trgu prijateljstva, vrhunec  festivala pa bo povorka narodnih noš, ki bo staro mestno jedro v pisane barve odela v nedeljo, 9. septembra, ob 15. uri.

Več fotoutrinkov z odprtja razstav si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar: Foto in video Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi