Narisali jim bodo nasmeh na obraz

Koncert ob 5. rojstnem dnevu skupine The Eccentrics

Tik pred vrati je tradicionalni dobrodelni koncert skupine The Eccentrics, ki bo obenem obeležila tudi 5-letnico delovanja. Dobrodelni koncerti mladih glasbenikov, ki jih je ljubezen do glasbe pred petimi leti združila v glasbeno skupino, so postali stalnica na njihovi poti. Tokrat bodo skupaj z glasbenimi gosti in obiskovalci zbirali prostovoljne prispevke za Pediatrično kliniko Ljubljana, oddelku z otroci, ki se borijo z rakom. Koncert bo v Domu krajanov Šmarca potekal v soboto, 14. decembra 2019, ob 19. uri. Častni pokrovitelj koncerta je župan Občine Kamnik Matej Slapar. Seveda ste na koncert lepo vabljeni, da skupaj pomahate v slovo letu 2019 in ga obenem zaključite dobrodelno. Na koncu koncerta vas bo čakalo še sladko presenečenje.

15. decembra 2014, so se začeli pisati začetki glasbene zasedbe The Eccentrics. Idejni vodja zasedbe je Simon Zorman, oče kitarista in vokalista skupine Tadeja Zormana. Simon je človek, ki vsako leto pripravlja dobrodelne koncerte. Njegovi največji podvigi so dobrodelni koncerti za otroke s posebnimi potrebami, ki jih je organiziral že kar desetkrat. Osnovna ideja Simona je bila, da bi na dobrodelnem koncertu skušal povezati in pokazati, da lahko mladi delajo skupaj, čeprav so na zunaj drugačni, a njihova srca vodijo v isto smer: pomagati drugim.

Tako je skupaj zbral vokalistko Elo, vokalista Miha in pa kitarista ter vokalista Tadeja. Na enem izmed teh dobrodelnih koncertov, so poželi velik aplavz in odobravanje poslušalcev. To jim  je dalo navdih, da so ostali skupaj. Prosili so Simona, da jim pomaga na njihovi poti.

Skupino zdaj sestavlja sedem članov: Tanea Lipovšek iz Mengša (bobni), Lea Hauptman iz Mengša (električna kitara), Ela Zupin iz Križa pri Komendi (vokal), Uroš Koščak iz Kamnika (klaviature), Miha Šoštar iz Ljubljane (vokal), David Vehovec iz Mengša (bas kitara), ki je novinec v zasedbi in pa Tadej Zorman iz Šmarce pri Kamniku (električna kitara).

Basist David Vehovec iz Mengša je novinec v zasedbi.

Člane zasedbe The Eccentrics povezuje ljubezen do glasbe. Tisti, ki jih že poznajo vedo, da so nekaj posebnega, saj imajo v svojih vrstah tudi dva člana, ki sta mladostnika s posebnimi potrebami. Njihovo delo in ustvarjanje je živi dokaz, da se da ustvarjati, kljub temu, da se na zunaj razlikujejo. Pomembno je to, da imajo eno veliko srce. Ne delujejo pa samo kot samostojna skupina, saj so tudi spremljevalna zasedba pevki Anji Pustak Lajovic, na kar so zelo ponosni.

Leta 2017, ko je skupina skupaj s Simonom organizirala dobrodelni koncert za fanta Tilna, za katerega so zbirali finančna sredstva za nakup električnega vozička, so k sodelovanju kot glasbeno gostjo povabili Anjo. Na koncertu je predstavila svoje skladbe, potem pa so prvič v živo skupaj zaigrali njeno avtorsko skladbo Odkar te poznam. V trenutku so se ujeli, tako v glasbi ter tudi kot ekipa. Postali so res zelo dobri prijatelji. Kmalu se je pojavila ideja, da bi napisali in uglasbili svojo prvo skupno skladbo in jo tudi posneli. Tako je nastal njihov prvenec z naslovom Vsak otrok. Avtor glasbe je kitarist in vokalist skupine Tadej Zorman, avtor aranžmaja je Simon Zorman, besedilo pa je delo Anje. Pesem  ima res globoko sporočilo. Govori o tem, da si vsak otrok zasluži uspeh, da je vreden tople dlani in sprejetosti v družbi, pa čeprav morda ne sliši, ne vidi, ne govori, ne more hoditi ali kar koli drugega. Na to skladbo so res zelo ponosni. Saj je tudi lepo sprejeta na Youtubu. Anja sicer ne vidi z očmi, ampak s srcem in kot že rečeno, skupaj imajo eno veliko srce, z željo pomagati drugim.

Njihovi nastopi so pretežno dobrodelne narave, saj zelo radi pomagajo drugim in najsrečnejši so takrat, ko lahko komu narišejo nasmeh na obraz. Imajo pa tudi nastope, na katerih so redni gostje, saj so jih vzeli kar za svoje. Tako so jih za svoje vzeli v Mostecu pri Ljubljani, kjer poteka vsakoletno srečanje nedonošenčkov, s svojim programom zelo radi popestrijo božično-novoletni bazar vrtcu Urša, enoti Češmin, že dvakrat so se imeli možnost predstaviti tudi na Zasavskem humanitarnem teku v Trbovljah, prav tako pa nastopajo tudi na dobrodelnih koncertih za otroke s posebnimi potrebami, z naslovom Uresničimo sanje, ki ga bo februarja prihodnje leto, že 11. leto zapored organiziral njihov  vodja Simon Zorman. V letošnjem letu je bil nad njihovim nastopom zelo navdušen predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ko so nastopali na 10. dobrodelnem koncertu za otroke s posebnimi potrebami, katerega je bil častni pokrovitelj. Predsednik je bil nad njimi tako zelo navdušen, da je v nabito polni telovadnici Cirius Kamnik, kjer je koncert potekal, sprožil stoječe ovacije. To jim je dalo še večji zagon in motivacijo za naprej.

Skupina The Eccentric je lani navdušila predsednika Republike Boruta Pahorja.

Letos, 14. decembra The Eccentrics praznujejo že 5. obletnico obstoja. Tudi njihova praznovanja so tako, kot vsi njihovi nastopi, dobrodelne narave. Prvo leto so pomagali Anini zvezdici, naslednje leto so z zbranimi prostovoljnimi prispevki pomagali fantu za operacijo v tujini, potem so pomagali pevki Anji, ki je zbirala sredstva za Brajev tiskalnik, lansko leto so pomagali PGD Šmarca, letos, 14. decembra, pa bodo prostovoljne prispevke, ki jih bodo zbirali na njihovem jubilejnem koncertu, namenili Pediatrični kliniki, in sicer oddelku z otroki obolelimi za rakom.

Ob tej priložnosti lepo vabijo vse, da se jim v soboto, 14. decembra, ob 19. uri, pridružite v Domu krajanov Šmarca, kjer bodo skupaj poskušali otrokom obolelim za rakom, vsaj malo polepšati božično-novoletne praznike. Častni pokrovitelj koncerta je gospod župan Občine Kamnik Matej Slapar.

Za vezno besedo in rdečo nit bo skrbela radijska in televizijska voditeljica Danijela Paj. Na odru člani zasedbe The Eccentrics ne bodo sami, ampak bodo letu, ki se izteka, pomahali še Ella Roš, mlada ustvarjalka Lea Koban iz Zagorja ob Savi, Anja Pustak Lajovic ter Vida Zupin, ki vas bo popeljala v čarobni božični čas. Čisto na koncu, se ji bosta pridružili še njeni sestri Ela in Ina.

Simon Zorman je ob priložnosti dejal, da se v svojem imenu in v imenu skupine The Eccentrics zahvaljuje vsem, ki jim vsako leto pomagajo in jih spremljajo na njihovi glasbeni poti, predvsem pa veliko zahvalo izrekajo Krajevni skupnosti Šmarca, ki jo vodi Matjaž Šporar, saj jim omogočajo, da imajo vaje v dvorani krajevnega doma. Zahvalili pa bi se radi tudi hostesam, ki jim vedno priskočijo na pomoč in pa gasilcem PGD Šmarca, ki  vsako leto pomagajo pri usmerjanju obiskovalcev koncerta.

»Vabimo vas v čim večjem številu, da skupaj z glasbenimi gostje in obiskovalci praznujete 5. obletnico delovanja skupine The Eccentrics in s tem polepšate praznike otrokom, ki se borijo za rakom,« je dejal Zorman, ki nam je na koncu zaupal še nekaj: »Vse, ki se boste udeležili njihovega praznovanja v tem predprazničnem času, čaka na koncu sladko presenečenje. Stopimo skupaj in zaključimo leto dobrodelno!«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: The Eccentrics

 

Tagi