Naredili smo 10-metrsko butaro

Odrasli Domžalski skavti smo se tudi letos že 10. tradicionalno odločili povezati butaro, ki je malo daljša od običajnih, katere nosimo v cerkve na cvetno nedeljo.

Dobili smo se v petek popoldne po "šihtu." Lepo vreme nam je še polepšalo smukanje bršljanovih listov, ki smo ga nabrali prejšnji teden po Križevem potu na Sveti Trojici. Priskrbeli smo si še oljčne veje, leskove veje, brin, pušpan, nizkoraslo tiso, saj letos ni bilo še nič vresja. Urška nas je postregla z marmeladnimi buhteljni, čajem in kavo, za kar se ji zahvaljujem iz srca. Naši uigrani vezalki butare sta se pridno lotili dela, mi pa smo nasmukali bršljana, z dratom navezali leskove, oljčne in brinove veje za košati vrh butare. Res nam je šlo dobro od rok in hitro je bilo smrekovo deblo lepo oblečeno v zelenje.

Peter je medtem pripravil doma narejen teleskop, skozi katerega smo si ogledali Luno, kako je posejana s kraterji ter Saturn, tako da smo se poleg vezenja butare šli tudi malo astrologije.

Urška in Maja sta res dobri vezalki. Na koncu smo dodali še tribarvne trakove, navezali pomaranče in jabolka, po prekrasnem sončnem zahodu smo nadeli butaro na ramena in jo odnesli pred kapelico na Goričici, kjer smo butaro lepo postavil, pritrdili z leseni zagozdami, da bo lažje butara prestajala morebitne vremenske nevšečnosti.

Kar dosti nas je sodelovalo pri izdelavi butare. Nataša je še z Dolskega pripeljala tri nadobudneže, zato vsem iskrena hvala za pomoč.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi