Zadnje plesišče

Z razstavo ČIPKE PLEŠEJO v Krajevni knjižnici Ihan, so klekljarice Slamice, društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, zaključile kolobarjenje svojih prekrasnih izdelkov, klekljane idrijske čipke,  po vseh enotah matične Knjižnice Domžale.

Razstava je v Krajevni knjižnici Ihan na ogled postavljena do 28.10.2022, v rednem obratovalnem času knjižnice.

Z mesecem oktobrom se je začelo šolsko leto 2022 – 2023 in mentorica, Marija Rupert, že snuje novosti delovnega programa.

V Ihanu so knjižnico odprli že okoli leta 1925. Delovala je v okviru takratnega prosvetnega društva, ki je imelo sedež v starem župnišču. Prosvetno društvo je v njem uredilo gledališko dvorano in s prizidkom pridobilo za oder. V prizidku je bila tudi knjižnica. Knjižničar Janez Rotar je knjige izposojal vsako nedeljo popoldne. Ta knjižnica je delovala vse do druge svetovne vojne. Nemški okupator jo je nameraval uničiti, a sta Janez in Peter Rotar knjige skrila na domačem podstrešju in jih tako rešila. Knjige so nato s podstrešja romale v domžalsko  knjižnico na Kolodvorsko cesto, po letu 1945 pa nekatere naprej v papirnico Količevo. Ihanski delavci v papirnici so jih rešili  pred uničenjem.

Med letoma 1950 in 1954 je v okviru Delavsko prosvetnega društva SVOBODA delovala izposojevalnica knjig. Zbirko so sestavljale rešene knjige iz papirnice, nekaj knjig so darovali krajani. Izposojo je en večer v tednu vodila gospa Geni Kržan.

Vojno nasilje in povojna zmeda je Ihancem vzela njihovo knjižnico. Na veselje vseh so svojo knjižnico zopet dobili, z nekaj vmesnimi rešitvami, septembra 2017 v prostorih Osnovne šole Ihan in to  čisto nove knjižnične prostore z lastnim vhodom. Tu z veseljem razstavljajo tudi Lipine klekljarice SLAMICE. Ihan je prijetno, zeleno in razgibano naselje z okoli 1000 prebivalci, saj se je v zadnjem času veliko gradilo in s tem tudi večala naseljenost.

V Ihanu in bližnjih zaselkih, sta se med drugimi, rodila jezikoslovec dr. Anton Breznik, ki ima tudi spomenik in filozof dr. Tine Hribar. Tudi aktualni župan občine Domžale, Toni Dragar. Vrhunski športniki Klemen Bauer, Teja Gregorin in Peter Dokl, vsi biatlonci.

Še veliko zanimivosti je v Ihanu: cerkev sv. Kunigunde na Taboru, cerkev sv. Miklavža na Goropečah; pomnik padlim za svobodo na Oklem; Ajdovščina, hrib nad Selami; samostan sester sv. Križa; Feliksov mlin; opuščeni kamnolomi Ihanskega marmorja: Ihanski kamen – pisana breča /znan portal glavnega vhoda na mengeško pokopališče; stopnišče v nekdanji osnovno šoli, zdaj DOM – Domžale …

Še bi lahko naštevala, a se rajši sprehodite in kar sami raziščite Ihan.

Vljudno povabljeni!

Avtorica: Mirjana Kavčič; Foto: Mirjana Kavčič

Vir: Wikipedija

Tagi