V MGC Bistrica bodo odmevale čarobne melodije godalnega kvarteta Al Fine

V petek, 29. decembra 2023, v avlo MGC Bistrica v goste prihajajo štirje akademski glasbeniki, ki z glasbo dihajo od malih nog. Godalni kvartet Al Fine želi preseči idejo, da je glasba, ki jo izvajajo, rezervirana za ožjo publiko in koncertne dvorane, zato lepo vabijo, da jim tudi vi prisluhnete v petek, 29. decembra 2023, ob 10.30 uri in se prepričate, da lahko s skupno igro in muziciranjem širijo posebno moč glasbe, ki odpira čustva, privablja spomine, ideje ter nas dela bolj človeške.

Violinistki Urška Trček Lenarčič ter Petra Kravos, violončelistka Urša Kržič in Peter Kranjec, ki v kvartetu igra violo. Dneve želijo obarvati z glasbo in pregnati sivino. Ustvarjati. Širiti umetnost. Povezuje jih skupna vizija, zato so leta 2017 združili moči v kvartet Al Fine (do konca). Skupaj iščejo najlepši zven in vztrajajo na poti do konca.

“Za vsako uho se glasba najde” je misel, ki jih spremlja in postavlja pred izzive. V koncertne programe poleg klasičnih del za godalni kvartet tako pogosto vključijo priredbe zabavne in popularne glasbe, ki pod njihovimi loki prepričljivo zazvenijo. Z nastopi na različnih prizoriščih ob raznovrstnih priložnostih želijo javnosti približati zasedbo godalnega kvarteta in številna dela, ki so bila napisana zanj.

Glasbenike godalnega kvarteta Al Fine lahko pobliže spoznate s pomočjo spodnjih opisov, v živo pa jim lahko prisluhnete v petek, 29. decembra 2023, ob 10. 30 uri v avli MGC Bistrica. Lepo vabljeni.

Glasbeniki godalnega kvarteta Al Fine

Violinistka Urška Trček Lenarčič je z odliko diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo in vzporedno končala tudi študij muzikologije. Znanje in koncertne izkušnje je nabirala v mnogih komornih sestavih in orkestrih (klavirski trio, godalni kvartet in kvintet, Ljubljana International Orchestra, Orkester SF, Orkester RTV) ter nastopila na številnih koncertih in festivalih doma in v tujini (Festival Bled, Koncertni cikel Festine, festival St. John’s Smith Square v Londonu…). Znanje in navdušenje prenaša na mlade glasbenike na Glasbeni šoli Vrhnika.

Violinistka Petra Kravos je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V letih svojega izobraževanja se je udeleževala raznih mojstrskih tečajev in poletnih šol pri profesorjih, kot so Christiano Rossi, Marina Yashvilig, Paivyt Meller, Heilfried Fister, … Svoje znanje in izkušnje je bogatila tudi na turnejah z orkestri Euro Young Classic, SFK Youth Symphony Orchestra, Animato in s sodelovanjem ter koncertiranjem z orkestroma RTV Slovenija in SNG Opera in balet Ljubljana. Sedaj poučuje na Glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani, kjer z vso svojo vnemo deli svojim učencem znanje, izkušnje ter ljubezen do glasbe in violine.

Peter Kranjec, ki v kvartetu igra violo, je diplomiral iz violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se po končanem študiju dve leti izpopolnjeval na Univerzi za upodabljajočo umetnost na Dunaju. Med študijem je aktivno sodeloval v različnih zasedbah in orkestrih ter se izpopolnjeval na glasbenih seminarjih doma in v tujini. Pridobljeno znanje posreduje učencem GŠ Franca Šturma v Ljubljani. Je predsednik Kulturnega društva Al Fine, ki od leta 2018 spodbuja zanimanje za glasbene dejavnosti in skupinsko muziciranje.

Violončelistka Urša Kržič je končala študij violončela na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot članica klavirskega tria GUD je nastopila na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih in koncertnih prireditvah, se izpopolnjevala na priznani podiplomski šoli komorne igre Tria di Trieste ter za izjemne dosežke prejela študentsko Prešernovo nagrado AG. Sodelovala je tudi s komornim zborom Vokalna akademija Ljubljana, s katerim je osvojila veliko zborovsko nagrado Evrope. Svoje znanje predaja učencem GŠ Vrhnika, ki na državnih in mednarodnih tekmovanjih dosegajo najvišje uvrstitve v svojih kategorijah.

Petra Petravič; Foto: Petra Petravič in godalni kvartet Al Fine

 

Tagi