V Mestnem kinu Domžale bodo predvajali izbrane nagrajene filme 17. Festivala gorniškega filma

V soboto, 18. februarja 2023 bodo v Mestnem kinu Domžale predvajali izbrane nagrajene filme 17. Festivala gorniškega filma, ki letos poteka med 13. in 18. februarjem 2023. Najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo so v sklopu festivala predvajali v Mestnem kinu Domžale, Cankarjevem domu v Ljubljani, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Metropol v Celju, kjer bodo v petek in soboto predvajali tudi izbrane nagrajene filme. 

Kot smo na Domžalcu že pisali, je Občina Domžale glavna pokroviteljica Festivala gorniškega filma in županja mag. Renata Kosec je o festivalu gorniškega filma, ki vse od začetka poteka pod pokroviteljstvom Občine Domžale dejala : »Gorništvo je pomemben del življenja vseh, ki živimo v bližini gora. Posebej zanimivo je, ko se poveže z umetnostjo in se predstavi tudi skupinam, ki gore redkeje obiskujejo in ne poznajo čudovite narave s prve roke. Gorniški filmi so tudi pomemben zapis preteklih dogodkov in dosežkov na področju gorništva. Ponosni smo, da gorniški filmi ostajajo del filmske ponudbe Mestnega kina Domžale.«

Tudi letos se je na festivalu predstavila najnovejša svetovna gorniška filmska produkcija. V tekmovalnem programu so med devetindvajsetimi filmskimi zgodbami bile na filmskih platnih predvajane tudi štiri zgodbe slovenskih ustvarjalcev. Ena za reko: Zgodba Save / One for the River: The Story of Sava, Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča, animirani Legenda o Zlatorogu in Reševanje ledenikov.

GLAVNA NAGRADA MESTA DOMŽALE: Ena za reko: zgodba Save (Rožle Bregar, Slovenija, 2022, 84′). Projekcija filma bo v soboto, 18. februarja 2023 ob 20. uri v Mestnem kinu Domžale

Med veslanjem od izvira Save do slovensko-hrvaške meje štirje kajakaši odkrivajo naravne lepote in opozarjajo na naraščajoče okoljske težave. Pripovedovalec zgodbe je reka sama, film pa krasita odlična fotografija in močna sporočilnost.

Projekcije izbranih nagrajenih filmov 17. Festivala gorniškega filma v Mestnem kinu Domžale v soboto 18. februarja 2023.

16.00: Najboljši kratki film: Dežela ega

(Egoland, Ignasi López Fàbregas, Španija, 2022, 20′)

Ironičen, premišljen, smešen in nadvse človeški portret najrazličnejših situacij, v katerih se lahko znajde človek pri plezanju v visokih gorah. Odličen animirani film, ki ga krasi izjemen občutek za podrobnosti.

16.00: Častna pohvala žirije: Moj fantom (My Phantom, Line van den Berg, Nizozemska, 2022, 12′)
16.00: Častna pohvala žirije: Od morja do vrha (Sea to Summit, Alastair Lee, Združeno kraljestvo, 2022, 30′)
16.00: Častna pohvala žirije: Legenda o Zlatorogu (Lea Vučko, Slovenija, 2022, 13′)

18.00: Najboljši plezalni film: Bežnost

(Ephemeral, Alastair Lee, Združeno kraljestvo, 2022, 53′)

Privlačen in pristen vpogled v zimsko mešano plezanje na Škotskem, ki ga krasijo izjemni posnetki, posneti v izredno zahtevnih okoliščinah.

18.00: Častna pohvala žirije: Pod mostom (Bridge Boys, Peter Mortimer & Nick Rosen, ZDA, 2022, 28′)

20.00: GLAVNA NAGRADA MESTA DOMŽALE: Ena za reko: zgodba Save (Rožle Bregar, Slovenija, 2022, 84′).

Petra Petravič; Foto: 17. Festivala gorniškega filma

Tagi