V Himalajo, med divje živali in pustolovščine

15. Festival gorniškega filma

Festival gorniškega filma bo v svoji jubilejni 15. izvedbi zaradi epidemije razprl krila le v Domžalah, kjer se bo v Tomčevi dvorani KD Franca Bernika Domžale, na dvorišču pr’ Berniku in v šotoru pred OŠ Venclja Perka med 28. junijem in 4. julijem zvrstilo 33 filmov, številnih že nagrajenih na tovrstnih festivalih v tujini, 4 predavanja in 3 tematski pogovori. 

Vrsta filmov bo občinstvo popeljala v HimalajoStena senc prinaša zgodbo šerpovske družine, ki prekrši tabu z vzponom na sveto goro Kumbakarno, saj potrebuje denar za sinovo izobrazbo. Od morja do neba je filmska pripoved o odpravi Edmunda Hillaryja od Gangesa do vrha, ki bi ga skoraj stal življenja, Jugozahodna stena Everesta pa o izjemni pustolovščini slovaških alpinistov brez možnosti umika. Biti ženska v Himalaji je filmski portret vrhunskih poljskih in nepalskih alpinistk, Življenje v dolini Khumbu pa vpogled v spremembe v deželi Šerp po prihodu turizma.

Še nikoli do zdaj ni bilo na festivalu toliko filmov, ki govorijo o divjih živalih, njihovi ogroženosti, sobivanju v današnjem času, seveda pa tudi o lepotah živalskega sveta. Uvodni festivalski večer bo na ogled celovečerni film z Aljaske Medved v meni, spoznali bomo tudi Skrivnostno življenje andskega medveda, celovečerec Sinovi burje je homage zadnji slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju in odgovor na pritiske slovenske politike, ki je hotela zdesetkati volčjo populacijo, film Odstrel – Vprašanje škotske srnjadi preizprašuje prihodnost Škotskega višavja, Tihi let preživetje beloglavega jastreba na Hrvaškem, Živali na mejah pa problematiko novonastalih ovir na mejah.

Gašper Pintar. (Foto: arhiv 15. FGF)

Na svoj račun bodo seveda prišli tudi ljubitelji plezalnih in gorskih pustolovščin. V filmu 360 Ascent z Janjo Garnbret in Domnom Škoficem preplezamo najvišjo umetno večraztežajno smer na svetu na vrh dimnika TE Trbovlje, v filmu Karseda prosto pa spremljamo nenavadno navezo v smeri Freerider z željo po dveh rekordih v steni El Capitana. Film Srečno, Poljaki! briše meje med avanturo, zgodovino in aktivizmom, v Izpovedih tekača pa spoznamo tekača, podjetnika in ozdravljenega narkomana, ki želi podreti rekord Libanonske planinske poti.

Na festivalu bo na ogled pet filmov slovenskih ustvarjalcev. Poleg že omenjenih, plezalnega 360 Ascent Roka Lukšiča in Martina Smerdela ter Sinovi burje Mihe Čelarja o kraškem ovčarju Krasu, še Narava brez meja Rožleta Bregarja, kratki dokumentarni film Triglavskega narodnega parka, Mi nismo izgubljena generacija – Jure Sodja Tine Lagler o izdelovalcu unikatnih snowboardov in Kje so meje mogočega, 20 let tekov na Grintovec Petra Vrčkovnika.

360 Ascent. (Foto: arhiv FGF)

Svoja alpinistična doživetja in zanos bosta z občinstvom na predavanjih delila Italijan Korra Pesce, eden vodilnih mladih plezalcev v velikih stenah Alp, Patagonije in Himalaje, in Slovenec Gašper Pintar, ki je v velike stene strmo in uspešno zavil iz športnega plezanja. Letos bodo ob filmih imele pomembno besedo tudi knjige, za kar si direktor festivala Silvo Karo prizadeva že od začetka. Življenjska naveza Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par na Everestu, bo predstavila svojo izjemno avtobiografijo Objem na vrhu sveta, hrvaški alpinist in eden od začetnikov športnega plezanja na Hrvaškem Boris Čujić pa knjigo Zlatne godine o svoji 40-letni plezalni poti in plezalni sceni v nekdanji Jugoslaviji in na Hrvaškem.

Jernej Šček bo ob filmskem portretu Maura Corone med bralce pospremil prevodni prvenec Kot kamen v rečnem toku, roman furlanskega pisatelja, kiparja in alpinista, enega od pobudnikov prostega plezanja v Italiji, Irena Cerar pa bo prek meja pokukala skozi Pravljične poti brez meja in Potepuške okruške, v katerih je ubesedila svoje sedemletno raziskovanje zamejskih pokrajin. Če je gorski tek le športni lov na rekorde ali posebna avantura, ki človeka bogati in mu odpira nove svetove, bodo ob filmu in v pogovoru z Mojco Volkar Trobevšek razmišljali triglavski tekači.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: romunsko-francoski filmski producent Daniel Burlac, tržaški Slovenec, filozof in publicist Jernej Šček ter slovenski alpinist in publicist Viki Grošelj.

Cena vstopnice za posamezni sklop filmov in predavanj je 6 evrov. Celoten program in druge podrobnosti najdete na spletni strani festivala gorniski.si.

Avtor: Manca Ogrin, Festival gorniškega filma; Foto: arhiv FGF

 

Tagi