V Domžalah bomo slišali šepet metulja

V Mestnem kinu v Domžalah bo v sredo, 18. oktobra 2023, potekala Domžalska premiera slovenske mladinske romantične drame z naslovom Šepet metulja. Po projekciji filma bo potekal tudi filmski pogovor z filmsko ekipo.

Film je nastajal na Šolskem centru Celje. S profesionalci so sodelovali tudi dijaki. Režiser Alen Pavšar in scenaristka sta pri ustvarjanju filma izhajala iz šolskega vsakdana in spoznanj pri delu z avtističnimi otroki. Oba imata namreč dolgoletne izkušnje dela v šolstvu in v svetovalnem delu. S prvoosebno izkušnjo avtizma pa je prepričljiv tudi Ali Ogrizek, ki v glavni vlogi igra mladega Jana.

Zgodba v filmu govori o najstniku Janu, ki je navdušen nad mehatroniko. Je avtist, vendar izredno nadarjen za programiranje in zamišljanje tehnoloških rešitev. Na novi srednji šoli se pridruži razredu, ki tekmuje za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju. Razviti morajo novo programsko opremo za sodobni prezračevalni sistem s pogonom na umetno inteligenco. V skupini je tudi Tara, edino dekle, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli, pod okrilje pa ga vzame tudi ambiciozni direktor podjetja.

Vabljeni na premiero in zanimiv filmski pogovor z ekipo filma.

Karin Božič Zupančič, Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi