Teden slepih 2023

V tednu slepih, ki letos poteka od 1. do 9. junija, v Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije še posebej opozarjajo na dostop do informacij, vezanih na izdajo knjig, šolskih učbenikov in učnih pripomočkov. V Knjižnici Domžale se zavedamo, da je dostop do informacij, od brskanja po spletu do branja člankov, dnevnega časopisja in beletristike, izjemnega pomena.

Trudimo se, da bi ljudem z različnimi vrstami oviranosti omogočili dostop do knjižničnih storitev na njim čim bolj primeren način. Kot eden izmed osrednjih informacijskih centrov omogočamo dostop do informacij iz lastne zbirke in elektronskih virov tudi slepim in slabovidnim uporabnikom, in sicer s pomočjo različnih pripomočkov.

V Knjižnici Domžale so med drugim na voljo:

  • Daisy predvajalnik zvočnih knjig in glasbe v različnih formatih,
  • lupe za branje z različnimi povečavami in dodatno osvetlitvijo,
  • povečevalnik zaslonske slike za lažje delo z računalnikom,
  • elektronska lupa za branje, reševanje križank ali izpolnjevanje položnic,
  • bralne lučke in mizice za udobnejše branje,
  • tipkovnica za slabovidne,
  • elektronska lupa HumanWare Reveal 16i.

Več o naštetih pripomočkih si lahko ogledate na povezavi Z NAŠIH POLIC – slepi in slabovidni. Omogočamo tudi izposojo zvočnih knjig preko aplikacije Audibook, ki jo lahko naložite na svoj pametni telefon, zvočno gradivo in nekaj zvočnih knjig. Na naši spletni strani lahko prisluhnete podcastu Knjigojedec, kjer za vas beremo številne zanimive odlomke iz knjig, poezije in druge literature. Zvočne vsebine so namenjene tudi slepim in slabovidnim, ki lahko na ta način spoznajo odlomke različnih besedil. Z glasnim branjem želimo ozaveščati o pomenu glasnega branja in poslušanja brane besede, ki nas bogati in zdravi, ohranja naš lep slovenski jezik, spodbuja domišljijo in prevetri naše možgane.

Tiskane knjige s povečanim tiskom so v naši knjižnici posebej označene z rumeno nalepko z lupo na hrbtišču knjig. Izposodite si lahko tudi očala za branje.

Uporabnikom Evropske kartice ugodnosti za invalide omogočamo brezplačno članstvo.

Vabimo vas tudi k izposoji in branju brošure 10 zmot in 10 resnic o slepoti in slabovidnosti avtoric Aksinje Kermauner, Ingrid Žolgar ter ilustratorja Gašperja Rusa. Lahko si jo izposodite v naši knjižnici ali preberete na spletu.

Obiščite nas in naši knjižničarji vam bodo z veseljem pomagali pri uporabi pripomočkov in izboru knjig s povečanim tiskom.

Knjižnica Domžale

 

Tagi