Teden možganov v Knjižnici Domžale

Teden možganov (v izvirniku Brain Awareness Week) je mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu in med katero vsako leto organizacije širom sveta pripravijo številne izobraževalne dogodke, katerih namen je osveščanje laične in strokovne javnosti o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja.

Letošnji Teden možganov nosi naslov Na koncu jezika, osrednja tema pa je jezikovno izražanje.
V letošnjem programu Tedna možganov bomo možgane spoznavali skozi prizmo jezika. Jezikovno izražanje predstavlja del našega vsakdana. Preko svojevrstnih možganskih mehanizmov, ki botrujejo našemu preoblikovanju misli v zvočno obliko, lahko opazujemo, kako jezik zrcali drobce našega razumevanja sveta.

V Sloveniji akcija poteka pod okriljem društva SiNAPSA, slovenskega društva za nevroznanost. Dogodki se odvijajo v številnih mestih po Sloveniji, več informacij o programu je dostopnih na povezavi www.tedenmozganov.si

Na oddelku za odrasle v Knjižnici Domžale in krajevnih knjižnicah smo na posebnem mestu izpostavili gradivo na temo možganov. Več literature o možganih najdete na priloženem knjižnem seznamu.

V Knjižnici Domžale mesečno pripravljamo miselne igre za starejše odrasle, ki so zabavne aktivnosti, s katerimi lahko preživijo prijetne trenutke ob spodbujanju njihovega uma. Miselne orehe si lahko natisnete. Dodane so v spodnjih prilogah.

V Knjižnici Domžale v sodelovanju z društvom Spominčica – Alzheimer Slovenija in Domom upokojencev Domžale že nekaj let gostimo strokovna srečanja z naslovom Alzheimer cafe, ki so namenjena svojcem oseb z demenco.

V sklopu Alzheimer cafe vas vljudno vabimo na predavanje dr. Nene Kopčavar Guček z naslovom Je to demenca? In če je, kaj zdaj?, ki bo v Knjižnici Domžale v torek, 28.3.2023 ob 17.00.

Vstop je prost!

Knjižnica Domžale

Tagi