Spomini poletja

Literarni natečaj

»Vsako obdobje in vsak kraj ima svoj vonj: začetek šolskega leta z vonjem po hodnikih šolskega poslopja, vonj gob v visokem poletju. Čas božičnega obdarovanja, velikonočni čas, postni čas – vsak od njih je povezan s spomini na njihov specifični vonj.«

– Karl Schlögel: Vonj imperijev

Domoznanstvo je kot nedokončani kolaž besedil, fotografij in drugih dokumentov, ki po eni strani ohranja, po drugi pa oživlja zgodbe preteklosti ter omogoča nadaljnje raziskovanje lokalnega prostora.

Našo zbirko bi radi obogatili s pomočjo vaših spominov in fotografij, zato smo za vas pripravili literarni natečaj.

Če ste dopolnili 60 let in vam ni težko pisati in obujati spomine, vas vabimo, da nam do 22. septembra 2021 pošljete kratko, resnično zgodbo o vaših spominih na preživljanje poletij, poletnih počitnic.

Zanima nas, kje ste jih preživljali, kje ste se kopali in se hladili, kako so izgledali brezskrbni dnevi, kako dišijo spomini na vaša poletja. Predvsem bi radi vedeli, kako ste preživljali poletja v domačem kraju. K pisanju vabimo vse, ki ste mladost preživljali v Domžalah, Moravčah, Lukovici, Mengšu ali Trzinu. Tako bomo obudili spomine na naše reke, potoke, travnike in gozdove, ki so vam zagotovo ponujali obilo terena za raziskovanje, igro in druženje s prijatelji.

Na stari razglednici, ki jo prilagamo, je lepo videti, da so bili nekoč na Kamniški Bistrici tudi čolni, zagotovo pa je bila polna kopalcev.

Sodelujete lahko z le eno zgodbo, ki naj ne presega treh tipkanih strani (750 besed ali 4500 znakov brez presledkov). Zgodbo lahko pošljete po pošti na naslov Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale, s pripisom »za literarni natečaj« ali po elektronski pošti na info@dom.sik.si. Hkrati posredujte ime in priimek avtorja zgodbe, leto rojstva, naslov prebivališča, morebitni e-naslov in telefonsko številko.

Vse prispevke bo oktobra 2021 ocenila žirija in izbrala tri najboljše, ki jih bomo simbolično nagradili. O vsem vas bomo obvestili do konca oktobra. Prispevki bodo objavljeni na naši spletni strani, v lokalnih medijih in na družbenih omrežjih ter na portalu KAMRA (www.kamra.si).

Vse, ki boste sodelovali, prosimo, da preverite, ali imate morda fotografije, ki bi vašo zgodbo še obogatile in popestrile, in nas o tem obvestite, ko boste poslali prispevek. Prosili vas bomo za dovoljenje, da fotografije skeniramo, nato vam jih bomo vrnili.

Za obuditev vaših spominov objavljamo zgodbo, ki je lansko leto osvojila drugo mesto na literarnem natečaju Mestne knjižnice Ljubljana, razpisanem v sodelovanju s knjižnicami osrednjeslovenske regije. Gospod Miha Mihelčič je odraščal v Mengšu in je o tem napisal čudovito zgodbo z naslovom Enajsta šola na Pšati. Dovolil je, da jo delimo z vami.

Za dodatne informacije nam lahko pišete na info@dom.sik.si.

Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi