Shranimo spomine

Knjižnica Domžale lepo vabi v petek, 14. aprila 2023 od 9. do 13. ure na poseben dogodek, ki so ga poimenovali Shranimo spomine. Lepo vabljeni vsi, ki bi bili pripravljeni deliti vaše stare fotografije, dokumente, pisma ali drugo gradivo z domoznansko zgodovinsko vrednostjo, da ga prinesete v Knjižnico Domžale, kjer ga bodo na ta dan prevzeli. Zgodbe bodo zapisali, gradivo pa digitalizirali (skenirali) in vam ga vrnili. Z vašim gradivom bodo ustvarjali nove zgodbe.

Domoznanska dejavnost oz. znanje o domu je temeljna popotnica vsake sodobne knjižnice, ki se zaveda bistva in širine lastnega poslanstva.

Knjižnica Domžale se že vrsto let trudi zbirati, obdelovati in primerno hraniti domoznansko gradivo. To gradivo obsega stare fotografije, načrte, dokumente in vse sodobno gradivo, ki se nanaša na zgodovino in sedanjost občin Domžale, Mengeš, Trzin, Moravče in Lukovica. Domoznansko gradivo knjižnico tesno povezuje z lokalnim okoljem in omogoča, da bodo naši uporabniki danes in v prihodnosti lahko spoznali kraje in ljudi, njihovo življenje in običaje. Z digitaliziranim gradivom želimo domoznansko gradivo predstaviti tudi mlajši generaciji, ki ji je virtualni svet bližji kot tiskana beseda.

»Dokler se še spominjam teh ljudi, bi kljub vsemu morala kupiti nekaj albumov, spraviti v red njihove fotografije ter pod vsako od njih napisati imena in datume. Kajti vsi ti ljudje bodo znova umrli v trenutku, ko ne bo več nikogar, ki bi prepoznal njihove obraze.

Slavenka Drakulić: Nevidna ženska in druge zgodbe (str. 158)

V Knjižnici Domžale hranijo bogato zbirko domoznanskega gradiva – stare razglednice, fotografije, monografije, zemljevide in načrte – a želijo domoznansko zbirko ves čas dopolnjevati z novim gradivom. Pri tem potrebujejo pomoč lokalnih prebivalcev.

Zagotovo marsikdo od vas doma v predalih, na podstrešju, v albumih in omarah hrani stare razglednice, fotografije in drugo gradivo, ki se nanaša na življenje v naših krajih: zapisi in fotografije starih običajev, recepte, fotografije bogatih zim v naši preteklosti, preživljanja poletij nekoč ob naših rekah, nakupa prvega avtomobila, dokumentirano gradnjo cest, poplav, ki so nas prizadele, delo v številnih tovarnah, ki so izginile, gradivo o številnih drugih dogodkih, ki so zaznamovali našo preteklost. Škoda bi bilo vse to skrivati pred drugimi, ki si želijo prebirati take vsebine in obujati spomine.

V ta namen bodo v Knjižnici Domžale organizirali poseben dan, ki so ga poimenovali SHRANIMO SPOMINE in se bo zgodil 14. aprila. Na ta dan vabijo vse, ki bi bili pripravljeni z drugimi deliti gradivo, da jih med 9. in 13. uro tudi obiščejo.

Zbrano digitalizirano gradivo bodo v Knjižnici Domžale shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra, za nove prispevke na  spletni strani knjižnice Domžale in na družabnih omrežjih. Tovrstno gradivo sicer zbirajo celo leto. Če na omenjeni datum ne utegnete, pokličite na telefonsko številko 01 7241 204 (Kristina Galun) ali jim pišite na e-naslov domoznanstvo@dom.sik.si in se boste dogovorili za drug termin.

Petra Petravič; Foto: Knjižnica Domžale

Tagi