Shranimo spomine v Knjižnici Domžale

V Knjižnici Domžale v petek, 12. aprila 2024 od 9. do 13. ure vabimo na poseben dogodek, ki smo ga poimenovali Shranimo spomine. Pripravljamo ga drugo leto zapored. Lepo vabljeni vsi, ki bi bili pripravljeni deliti vaše stare fotografije, dokumente, pisma ali drugo gradivo z domoznansko zgodovinsko vrednostjo, da ga prinesete v Knjižnico Domžale, kjer ga bomo digitalizirali in vam ga takoj vrnili. Lahko pa vam ga pošljemo tudi v digitalni obliki. Zbrano gradivom bomo arhivirali in pripravili nove digitalne zgodbe. Do sedaj smo jih pripravili veliko in vse so naletele na lep sprejem. Naše digitalne zgodbe si lahko preberete in ogledate tukaj.

Knjižnica Domžale se že vrsto let trudi zbirati, obdelovati in primerno hraniti domoznansko gradivo. To gradivo obsega stare fotografije, načrte, dokumente in vse sodobno gradivo, ki se nanaša na zgodovino in sedanjost domžalske in okoliških občin. Domoznansko gradivo knjižnico tesno povezuje z lokalnim okoljem in omogoča, da bodo naši uporabniki danes in v prihodnosti lahko spoznali kraje in ljudi, njihovo življenje in običaje. Z digitaliziranim gradivom želimo domoznansko gradivo predstaviti tudi mlajši generaciji, ki ji je virtualni svet bližji kot tiskana beseda.

V Knjižnici Domžale hranimo bogato zbirko domoznanskega gradiva – stare razglednice, fotografije, monografije, zemljevide in načrte – a želimo domoznansko zbirko ves čas dopolnjevati z novim gradivom. Pri tem potrebujemo vašo pomoč. Zagotovo marsikdo od vas doma v predalih, na podstrešju, v albumih in omarah hrani stare razglednice, fotografije in drugo gradivo, ki se nanaša na življenje v naših krajih: zapisi in fotografije starih običajev, recepte, fotografije bogatih zim v naši preteklosti, preživljanja poletij nekoč ob naših rekah, nakupa prvega avtomobila, dokumentirano gradnjo cest, poplav, ki so nas prizadele v preteklosti, delo v številnih tovarnah, ki so izginile ali pa še stojijo, stare božične in velikonočne razglednice, gradivo o številnih drugih dogodkih, ki so zaznamovali našo preteklost. Škoda bi bilo vse to skrivati pred drugimi, ki si želijo prebirati take vsebine in obujati spomine.

Tovrstno gradivo sicer zbirajo celo leto. Če na omenjeni datum ne utegnete, pokličite na telefonsko številko 01 7241 204 (Kristina Galun) ali jim pišite na e-naslov domoznanstvo@dom.sik.si in se boste dogovorili za drug termin.

Avtor: Kristina Galun, Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale

 

Tagi