Razstava: Razglednice Domžal

Leta 2017 ustanovljena Služba za turizem Domžale je kot eno izmed ključnih nalog v začetku svojega delovanja imela zbiranje in pridobivanje starih fotografij mesta Domžale ter njegove okolice in v sodelovanju z lokalnimi fotografi izdelava novih fotografij. V štirih letih delovanja smo uspeli zbrati veliko število odličnih fotografij, ki prikazujejo naše kraje – znamenitosti, naravo, ljudi in dogodke. Nastal je tudi Instagram profil Visit Domžale, ki te fotografije vsakodnevno objavlja na spletu.

V letu 2018 je nastala prva serija razglednic, do danes pa smo jih izdali že osem in uporabili preko 80 različnih motivov. Hvaležni smo gospodu Gašperju Dimcu, ki nam je poklonil arhiv starih razglednic in nekatere izmed njih smo že ponatisnili. Nekatere fotografije so posneli profesionalni fotografi, nekatere smo pridobili na fotonatečaju, ki smo ga organizirali, druge pa so nam poslali občani kar sami. Ena serija razglednic je delo otrok Osnovne šole Rodica, ki so naslikali domžalske znamenitosti.

Čeprav se svet digitalizira, pa je po razglednicah veliko povpraševanja. Ljudje še vedno radi pošiljamo razglednice po pošti. K nam pa tudi pride mnogo zbirateljev, ki jih razveseli bogata zbirka razglednic domžalskih krajev. S projektom bomo nadaljevali tudi v prihodnje, saj na ta način promoviramo znamenitosti Domžal in okolice, pa to ne le obiskovalcem, temveč tudi občanom in krajanom.

Razstavo “Razglednice Domžal” si v Knjižnici Domžale lahko ogledate med 2. in 28. avgustom 2021.

Služba za turizem Občine Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi