Projekcija filma Neskončni spomin in pogovor s Štefanijo Zlobec

V Mestnem kinu Domžale bo v četrtek, 4. aprila ob 19.uri v okviru projekta Alzheimer caffe (pogovorov o demenci) projekcija čilskega dokumentarnega filma z naslovom Neskončni spomin. Film režiserke in scenaristke Maite Alberdi je srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni, med drugim pa je bil tudi nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec ter prejemnik velike nagrade na festivalu Sundance. Po projekciji se bo o  filmu in problematiki, povezani z demenco, Cveta Zalokar pogovarjala s predsednico slovenske Spominčice ga. Štefanijo Zlobec.

Zgodba filma

Film govori o spominu iz različnih zornih kotov. Spremljamo zgodbo upokojenga novinarja in kronista Pinochetovih zločinov Augusta  in njegove žene Pauline, igralke in aktivistke, ki že več kot 20 let živita v tesnem in ljubečem razmerju. Ko Augustu diagnosticirajo Alzheimerjevo bolezen, se par skupaj spopada z neizprosnim in vse hitrejšim upadanjem njegovih telesnih in duševnih moči. Paulina je globoko in brezkompromisno predana svojemu obolelemu partnerju, potrpežljiva in ljubeča, kljub številnim preizkušnjam, ki jih prinaša vsak nov dan s to neizprosno boleznijo.  Augusto pa se zaveda svojega položaja in izgubljanja spomina ter v srditem boju skuša ohraniti svojo identiteto. Ob tem pa se odpirajo tudi družbene in politične teme čilske preteklosti, saj se je novinar Augusto v svoji mladosti vseskozi boril, da se ne bi pozabilo številnih žrtev Pinochetovih zločinov, ko so ljudje na krut način enostavno izginjali, svojci pa zaman iskali odgovore, kje so in kaj se jim je zgodilo. O tem je tudi napisal in uredil knjigo. Knjigo, ki se je zoperstavila pozabljenju. Kako simbolno! Režiserka je o svojem filmu zapisala: »Film govori o tem, kaj se zgodi z osebno resnico v primerjavi z zgodovinsko resnico.«

Pogovor s Štefanijo Zlobec

Po projekciji se nam bo na pogovoru s Cveto Zalokar pridružila predsednica Spominčice Štefanija Zlobec, ki se že vrsto let zelo uspešno vodi slovensko združenje za pomoč pri demenci. Dobro desetletje tudi v Domžalah deluje podružnica Spominčice, ki med drugim pripravlja skupaj s Knjižnico in Domom upokojencev Domžale srečanja Alzheimer caffe, ki so namenjena tako bolnikom kot tudi svojcem tistih, ki so zboleli za to težko in vse bolj razširjeno boleznijo obenem pa širši javnosti pri ozaveščanju in seznanjanje o tej bolezni. V pogovoru bomo spoznavali simptome in težave, kot nam jih prikaže film ter  skušali najti odgovore na to, kako ohraniti potrpljenje in ljubezen v težkih trenutkih. Kaj čutijo bolniki, kaj se lahko naučimo iz zgodbe filmskih protagonistov? Kako stati ob strani človeku, ki izgublja spomin, kako ga opogumljati v trenutkih, ko je oropano človekovo dostojanstvo? Kako naj se na porast demence v družbi pripravijo lokalne skupnosti, institucije, servisne dejavnosti? Kako lahko skrbimo za kondicijo in ohranjanje zdravja svojih možganov? Kdaj lahko pričakujemo zdravila, ki bi bila učinkovita?

Avtor: Cveta Zalokar; Foto: Mestni kino Domžale

 

Tagi