Pri belem konjičku kar trinajstkrat

Na Studencu pri Domžalah se je v začetku junija začel letošnji, že 21. poletni kulturni festival. V Kulturnem društvu Miran Jarc Škocjan so bili natanko pred letom dni še kako zaskrbljeni, saj jim je epidemija koronavirusne bolezni na glavo postavila prav vse načrte. Kot vse kaže, bo letos le šlo drugače, zadnjega sproščanja pa so se razveselili tudi na Studencu.

Festival na Studencu se je torej začel. V juniju je na studenškem odru nastopilo Mestno gledališče Ptuj s kabaretom Jureta Ivanušiča, Matjaža Latina in Karla Čapka Lunapark Kuga. To predstavo je za svoje abonente pripravil Kulturni dom Franca Bernika Domžale, ki izvedbe zaradi epidemije ni mogel pripraviti v svoji dvorani v Domžalah. Enako velja za gostovanje SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Člani obeh gledališč so na Studencu nastopili kar dvakrat s priljubljeno komedijo Iztoka Mlakarja Tutošomato. Konec junija so na odru Poletnega gledališča na Studencu nastopili člani New Swing Quarteta in pianist Uroš Perić s triom, v soboto, 3. julija, ob 20.30, pa je bil še koncert Nine Pušlar ob njeni 15-letnici delovanja.

Na Studencu pravkar že pripravljajo osrednjo gledališko predstavo, veseloigro s petjem Pri belem konjičku Otta Blumenthala in Gustava Kadelburga ter v režiji Lojzeta Stražarja. Predpremiera bo v četrtek, 22. julija, ob 21. uri, premiera pa v petek, 23. julija, prav tako ob 21. uri. Ponovitve: bodo v soboto, 24. julija, petek, 30. julija, soboto, 31. julija, nedeljo, 1. avgusta, četrtek, 5. avgusta, petek, 6. avgusta, soboto, 7. avgusta, četrtek, 12. avgusta, petek, 13. avgusta, nedeljo, 15. avgusta, in petek, 20. avgusta.

Predsednik KD Miran Jarc Škocjan Lojze Stražar, tudi režiser predstave. (Foto: Primož Hieng)

V soboto, 28. avgusta, ob 20.30 bo v poletnem gledališču na Studencu muzikal Nune v akciji!, sledi pa še akustični koncert skupine Big Foot Mama ob njihovi 30-letnici, ki bo v petek, 10. septembra, ob 20. uri. Obeta se še en koncert, in sicer v nedeljo, 12. septembra, ob 19. uri, ko bo nastopil hrvaški pevec Marko Škugor. Poletni kulturni festival bodo sklenili s koncertom Jesenska pesem, ki bo v soboto, 2. oktobra, ob 19. uri v cerkvi sv. Lenarta na Krtini.

Osrednja pozornost studenškega festivala je namenjena njihovi osrednji gledališki predstavi, ki jo tudi tokrat režira duša gledališča Lojze Stražar. »Veseloigro s petjem Pri belem konjičku sta napisala Oskar Blumenthal in Gustav Kadelburg,« pove Stražar. »Komična predstava je bila v preteklosti večkrat uprizorjena. Izvajala so jo tako poklicna gledališča kot manjši odri, da je le bila gledališka skupina dovolj številčna in močna za tako množično in sorazmerno zahtevno predstavo. Dramsko besedilo je iz nemškega jezika v slovenščino prevedel Josip Mazi, doma iz Žirov na Gorenjskem. V predstavo smo vključili več solističnih in zborovskih vložkov, besedila pesmi so napisana na novo in so delo Bernarda Miklavca, uglasbil jih je Slavko Avsenik ml.«

Na Studencu je vedno veselo. (Foto: Primož Hieng)

Studenška priredba veseloigre postavlja dogajanje v prelepi Bohinj, dodaja Stražar: »Lastnica hotela Meta Klinar je vdova in nadvse primerna za ženitev, nenazadnje bi potrebovala pomoč pri zahtevnem vodenju poslov. Nabralo se je že kar nekaj snubcev, a jih je zavrnila, saj njeno srce hrepeni po postavnem in prikupnem advokatu dr. Kovaču, ki že več let prihaja na počitniški oddih v Metin hotel. Več pa ne smemo povedati, razplet bodo obiskovalci videli na našem odru. Veseloigra s petjem bo razveselila ljubitelje ljudske dramatike, še posebno vse, ki imajo radi petje, tega v predstavi ob živi spremljavi glasbenikov ne bo manjkalo.«

Drugo največje slovensko pokrito gledališče. (Foto: arhiv KD Miran Jarc)

V glavnih vlogah bodo nastopili priznani pevci in igralci ter zbor pod vodstvom zborovodje Karla Leskovca, sestavljen iz okoliških pevk in pevcev ter članov in članic kamniškega zbora Šutna. V predstavi bo nastopilo okoli petdeset igralcev in igralk.

Avtor: Primož Hieng

 

Tagi