Praznični Vaščan – glasilo Krajevne skupnosti Homec-Nožice

Pred božičnimi prazniki so krajani Homca in Nožic v svoje poštne nabiralnike prejeli krajevno glasilo Vaščan, vsa gospodinjstva v omenjenih dveh krajih pa glasilo prejmejo brezplačno. Novega Vaščan, ki na štiriinšestdesetih straneh prinaša sveže informacije iz življenja in dela v Krajevni skupnosti Homec – Nožice, si lahko ogledate tudi na našem portalu.

Nova številka Vaščana vam prinaša zanimiva branje o dogajanju v Krajevni skupnosti Homec-Nožice v letošnjem letu, ki ga je zaznamovala epidemija covid-19. Svoje delovanje predstavljajo krajevna društva in organizacije, ne manjka pa drugih zanimivih aktualnih informacij ter vpogleda v zgodovino kraja in ljudi.

V tokratni številki predstavljamo zgodovino delovanja gostilne Repanšek, ki je najstarejša gostilna pod vznožjem Homškega hriba in ena najstarejših na širšem področju. V letu 2019 je praznovala 130-letnico delovanja, odkar je v lasti Repanškove rodbine.

V letošnjem letu mineva 50-letnica od ustanovitve ansambla Nika Zajca, našega krajana, ki je v svojem skoraj 30-letnem delovanju posnel več kot 100 skladb, med katerimi je veliko glasbenih uspešnic. Ansambel Nika Zajca je bil eden najbolj priljubljenih ansamblov svojega časa. Več o Niku in njegovem ansamblu pišemo v tokratni številki Vaščana.

V naši sredini imamo ljudi, ki se poklicno ali pa ljubiteljsko ukvarjajo z zelo zanimivimi stvarmi, a dokaj skritimi pred našimi očmi. Eden takšnih je dr. Luka Repanšek s Homca, ki se je že v času šolanja na Konservatoriju za glasbo in balet navdušil za raziskovanje starih jezikov, zato je dodiplomski in podiplomski študij nadaljeval v tej smeri. Luka je danes docent za indoevropsko primerjalno jezikoslovje na ljubljanski Filozofski fakulteti.  V intervjuju z osrednjim gostom te številke Vaščana boste izvedeli precej zanimivega o starih jezikih, o Lukovem raziskovalnem delu, dotaknila pa sva se tudi Homca, ki ima tudi neko svojo prepoznavno govorico.

Želimo vam prijetno branje ter vesele božične praznike in vse dobro v prihajajočem letu!

Miha Ulčar, urednik Vaščana

Vaščana si lahko ogledate s klikom na povezavi tukaj ali s klikom na sliko spodaj.

 

Tagi