Polona Lovšin: Deklica z vžigalicami

Razstava ilustracij

Likovna umetnica Polona Lovšin je, navdihnjena z Andersenovo nepozabno pravljico, vrsto let snovala in izsanjala deklico, kakršne še ni bilo. In vendar jih je danes na Zemlji vse polno. Deklic z vžigalicami.

Ilustratorka Polona Lovšin je za Deklico z vžigalicami prejela častno priznanje na natečaju za najboljšo ilustracijo, ki ga razpisuje 3×3, Revija za sodobno ilustracijo.

Gre za renomirano revijo na področju smernic sodobnega ilustratorstva v mednarodnem kontekstu, ki izhaja v Združenih državah Amerike, distribuirana pa je po vsem svetu.

»Od nekdaj sem si želela upodobiti deklico iz brezčasne pravljice Deklica z vžigalicami. Sprva sem si jo zamislila kot pravljično bitje, kot narekuje samo Andersenovo besedilo. Kasneje pa sem si domislila, da bi jo postavila v današnji čas in vanjo vnesla svojo osebno zgodbo in doživljanje sveta ter spomine na ljudi, ki so me zaznamovali.
V delo sem vključila detajl Ofelije, slikarja Johna Everett Millais, detajl slike Jean-Michel Basquiata in znameniti plakat Emila Grebs “Lakota ustvarja norost” ter dela naših ustvarjalcev Tomata Koširja, Blaža Ritmaniča …
Deklica se sprehaja skozi različna okolja, ki so mi ljubi. Vključila sem doživetja s potovanj, prizore iz filma. Prizor mosta v Berlinu, ki je bil posnet za film Nebo nad Berlinom, sem poklonila pokojnemu bratu Petru, saj sva ga oba oboževala. Upodobila sem tudi Čevljarski most v Ljubljani, ki me je že dolgo nagovarjal k upodobitvi.
Mnogi mi pravijo, da sem podobna izsanjani deklici … morda … saj obe hrepeniva po ljubezni, objemu in toplini.
Ilustracija pravljice Deklica z vžigalicami je zame velika prelomnica, saj sem vanjo vnesla slikarsko znanje, čustva, čutenje …
Hvaležna sem založbi Sanje, da so mi omogočili uresničitev mojih sanj …«

Polona Lovšin

Razstavo ilustracij Polone Lovšin si v Knjižnici Domžale lahko ogledate do 6. januarja 2023.

Vljudno vabljeni!

Knjižnica Domžale

Tagi