Pero kmalu na domžalskem velikem platnu

Domžalska premiera in filmski pogovor z režiserjem Damjanom Kozoletom

Na domžalsko filmsko platno v četrtek, 19. oktobra 2023, prihaja dokumentarni film Pero. Film govori o življenju, karieri in strahovih Petra Musevskega (1965–2020) in je nastal kot poklon velikemu slovenskemu igralcu. Po projekciji filma bo potekal tudi filmski pogovor z režiserjem Damjanom Kozoletom.

Peter Musevski je zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih igralcev. V svoji igralski karieri je prejel vrsto nagrad, večina od teh pa je bila podeljena za ”najboljšega igralca v filmu”. Filmi v katerih je igral so pobirali nagrade na najpomembnejših filmskih svetovnih festivalih. Po njegovi smrti je ostala velika praznina v igralskem svetu in to praznino je režiser Damjan Kozle lepo zapolnil in poskrbel, da ”Pero” nikoli ne bo pozabljen.

»Vse, kar sem posnel, se mi je potem zgodilo v resničnem življenju.«
– Peter Musevski

Režiser Damjan Kozle je o nastajanju dokumentarnega filma povedal: »Za mene je bil vedno Pero, ne Peter. Leta 2002 sva snemala film Rezervni deli in to je bil začetek najinega prijateljstva in sodelovanja. Potem sva skupaj posnela še šest filmov. Postal je obraz slovenske kinematografije, na IMDB ima petinpetdeset naslovov, prejel je srce Sarajeva za najboljšega igralca in številne druge nagrade; filmi, v katerih je igral, so se predstavili na najpomembnejših festivalih, prejeli leva prihodnosti v Benetkah, nagrado za režijo v Karlovih Varih … Konec leta 2019 sva začela pripravljati nov film. O njem in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku koronakrize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota.Med nastajanjem filma sem spoznaval, da to ni samo film o njem, ampak tudi film o meni, o nas, in da ne odhaja samo prijatelj, ampak izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli.« 

Karin Božič Zupančič, Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

Tagi