Opazovanja v Mestnem kinu Domžale

V četrtek, 26. septembra 2024, se bo na filmskem platnu Mestnega kina Domžale ob 20. uri premierno odvrtel slovenski celovečerni film z naslovom Opazovanja. Po projekciji filma bo sledil pogovor z ustvarjalci.

Film govori o reševalki Lari, ki pomaga mlademu Kristijanu do bolnišnične oskrbe, potem ko so ga neznanci brutalno pretepli in to prenašali v živo po Facebooku. Kljub temu, da je šokantni dogodek spremljalo skoraj dvajset tisoč ljudi, nihče ni poklical policije. Kristijan je v komi, a Lara začne prejemati nove videoposnetke z njegovega Facebook profila, ki prikazujejo neznance, kako brezbrižno opazujejo njegovo pretepanje. Ko to prijavi policiji, se situacija ne umiri, temveč se še poslabša in postane njena najhujša nočna mora. Še posebej jo muči vprašanje, ali je bila pri vsem tem morda tudi sama vključena.

Film je bil predstavljen na festivalih Talin 2023 in FSF Portorož 2023, kjer je prejel nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo.

Režiser Janez Burger je o filmu povedal: »Govorim o empatiji, ki umira na zelo intimni ravni vsakega posameznika. O osnovni empatiji. /…/ Ko čutite potrebo pomagati drugemu človeškemu bitju /…/. Včasih je dovolj razumevajoč pogled, včasih beseda, pogovor, drugič klic na pomoč. Za tovrstno empatijo je potreben minimalen vložek, vendar je večinoma še to preveč. Gre za obliko pasivnosti, ki je skrita globoko v nas. V glavnem se je niti ne zavedamo, vendar nas počasi razjeda od znotraj in nas tako razčloveči.« 

Karin Božič Zupančič; Foto: bsf.si
Tagi