Ob solsticiju: 60. Poletna noč

Pomlad se zaključuje in poletje je praktično tu. Današnji dan šteje 15 ur 45 minut in 38 sekund; kar pomeni sekundo več od včerajšnjega in tri manj od jutrišnjega. To pa so tudi vsi potrebni indici, po katerih vemo, da je danes solsticij, ko je sonce na obzorju najdlje.

Presečni dan poletja pa v naši prestolnici že tipično zaznamuje nepogrešljiv dogodek Poletna noč, kar je tudi uradna otvoritev več mesecev trajajočega Ljubljana Festivala. Ta je letos še posebej specialen, saj praznuje sedmo desetletje obstoja, medtem ko Slovenska popevka, ki jo zadnja leta spremljamo v obliki Poletne noči, obeležuje 60-letnico delovanja.

Kraljica festivala – Poletna noč – bo danes togi mestni vrvež, ki poganja Kongresni trg, spremenila v prešerno dogajanje, kjer bo na vidiku samo najboljše, kar premore slovenska glasbena industrija.

Letošnji dogodek bodo zaznamovali Lado Leskovar, Darja Švajger, Alenka Godec, Nina Strnad, Eva Boto, Andraž Hribar, Anžej Dežan, Saša Lešnjek, Teja Leskovšek, Zala Smolnikar – ZÁLI, Alex Volasko, Gregor Ravnik in Anže Šuštar, pri čemer bodo gledalci lahko slišali že ponarodele Leti, leti, lastovka, Ura brez kazalcev, Dan neskončnih sanj in mnoge druge. Vsekakor pa bomo lahko prisluhnili tudi Poletni noči, s katero se bo dogodek tudi zaključil. Čast, da bo zapel to slovito pesem, bo imel letos Anžej Dežan.

Poletno noč 2022 bo sklenil Anžej Dežan.

Ljubljana Festival sicer organizira izjemno število dogodkov, na katerih se bodo zvrstili mnogokateri ustvarjalci iz vsega sveta.

Avtor: Rok Učakar Grašič; Foto: Canva in Anže Vrabl (Ljubljana Festival)

Tagi