Ob slovenskem kulturnem prazniku

Slovenski kulturni praznik ima dolgo zgodovino. Prva vseslovenska proslava ob obletnici Prešernove smrti sega v leto 1941. To je bil v času II. svetovne vojne praznik vseslovenske enotnosti in so ga praznovali 7. februarja. Kot praznik slovenske kulture se je 8. februar praznoval od leta 1945 naprej. Od osamosvojitve dalje ga praznujemo kot državni praznik in je dela prost dan.

Na ta dan pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani slovenski umetniki deklamirajo Prešernove pesmi. Na osrednji proslavi Prešernovega dne podelijo tudi najvišja priznanja za dosežke na področju umetniškega ustvarjanja – Prešernove nagrade. Sklep o podeljevanju je ljubljanski mestni svet sprejel leta 1938, prve pa so bile podeljene že naslednje leto. Dobili so jih: Miško Kranjec za roman Kapitanovi, Alojz Gradnik za pesniško zbirko Večni studenci in Stanko Cajnkar za dramo Potopljeni svet. Leta 1981 je Prešernovo nagrado za pesniško in dramsko delo prejel Dane Zajc, po katerem se imenuje naša krajevna knjižnica v Moravčah.
Ob slovenskem kulturnem prazniku vas vabimo k ogledu zgodbe o malem dečku Francetu, ki se je rodil v Vrbi na Gorenjskem. Brezčasna zgodba je posvečena spominu na največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna.

Za vas smo pripravili številne miselne izzive ter nagradne igre. Ali veste? – skrivanka
Miselni orehi – pobarvanka
Miselni orehi – labirint
Miselni orehi – skrivanka
Misleni orehi  premetanka
Križ Kraž /3-5/ – pobarvanka
Križ Kraž /10+/- skrivanka

Ob slovenskem kulturnem prazniku smo pripravili ANKETO, s katero bi radi pridobili dragocena mnenja uporabnikov knjižničnih storitev. Prosimo vas, če si vzamete nekaj minut in izpolnite anketni vprašalnik.

Hvala za sodelovanje.

Knjižnica Domžale
Tagi